Sundhed og Sygdom

Graviditet og forstoppelse

Har du i forbindelse med din graviditet oplevet at der bare ikke lige er så meget gennemløb på fordøjelsen, du går ikke på toilettet eller oftere har hård mave, eller det tager bare lige noget længere tid om at komme igennem systemet. Så er du ikke alene, det er nemlig et helt almindeligt problem i løbet af en graviditet. Under en graviditet, vil mange kvinder have problemer med fordøjelsen, et problem som oftest giver sig til udtryk i form af forstoppelse. En tid hvor kroppen skal bruge længere tid på at forarbejde den mad som vi spiser, eller i den mere modsatte side – ved at løbe igennem som diarre.

Disse problemer opstår som følge af en række forandringer som sker med din krop under en graviditet.

Nogle af de forandringer, er blandt andet:

Mere progesteron – progesteron er det hormon som produceres af moderkagen(står for næring til fosteret) og indholdet af hormonet i kroppen vil stige væsentligt i første del af graviditeten.
Hormonet har en afslappende effekt på kroppens muskulatur, herunder også på tarmsystemet som derved kan medføre at du vil opleve en hyppigere trang til at skulle på toilettet.

Kvalme – i de første uger af din graviditet vil det forøgede niveau af progesteron desuden medføre den sædvanlige graviditetskvalme, som de fleste kvinder oplever i løbet af de første 3 måneder af deres graviditet. Dette er yderligere med til at øge risikoen for forstoppelse.

Livmoderen vokser – især i løbet af andet trimester vokser livmoderen hastigt, hvilket giver et øget pres på de indre organer herunder tarmsystemet. Dette bevirker, at den mad som du spiser er længere tid om at blive forarbejdet og komme igennem tarmsystemet hvilket giver forstoppelse.

Medicin – i løbet af en graviditet er det vigtigt at få tilstrækkeligt med nærende vitaminer og mineraler, hvis ikke kosten kan give det anbefalede daglige behov kan du tage det i form af piller. Denne øgede mængde af vitaminer og mineraler i pilleform er dog også medvirkende til at du kan opleve forstoppelse eller i enkelte tilfælde diarre.

Mindre motion – i takt med at maven vokser, vil dit fysiske aktivitetsniveau også blive tilsvarende lavere. Fysisk aktivitet og bare det at vi går rundt på jobbet eller derhjemme, og holder os i gang, er rigtig godt for et aktivt tarmsystem. Når aktiviteteten derimod bliver reduceret vil dette resultere i problemer med fordøjelsen og også forstoppelse.

Hvad er tegn på forstoppelse ?

Kendetegnene for forstoppelse og problemer med fordøjelsen er problemer at få renset regelmæssigt ud i tarmsystemet.

Du har problemer med fordøjelsen, hvis du skal på toilettet mindre end 2-3 gange om ugen og ikke for at tisse. Derudover hvis din afføring er hård, små klumper og har svært ved at komme ud.

Fibre er vigtigt
Det er derfor vigtigt, at forebygge forstoppelsen før den reelt opstår. Her er kostens indhold en betydende faktor, og især indholdet af fibre i den daglige kost.

Fibre findes i kornprodukter, frugt og grønt, og er vigtig for at holde maven og tarmsystemet i gang, fibrene er med til at forarbejde den mad vi spiser samt opretholde et sundt bakterie-niveau i tarmsystemet.

Den anbefalede daglige mængde af fibre er 30 gram.

En fiberrig kost kan fåes ved at spise groft brød, knækbrød, grove morgenmadsprodukter som havregryn eller en sund muesli, tørret frugt derudover grøntsager som for eksempel ærter, bønner eller porrer, samt frugt som æbler, pære, ananas eller kiwi.

4 gode forebyggende råd:
– spis 5 portioner frugt og grønt om dagen
– drik rigeligt med vand, helst mellem 1,5 – 2 liter om dagen, dette er vigtigt i kombination med en fiberrig kost da fibrene skal bruge en del vand for at kunne arbejde
– spis ofte yoghurt, idet yoghurt indeholde sunde bakterie-kulturer som er gode for vores tarmflora
– undgå stærke og krydrede fødevarer, samt meget fedtholdig mad som f.eks friturestegt mad som kroppen har svært ved at fordøje og helt sikkert vil give en fornemmelse af uro i maven og forstoppelse.

4 råd for at afhjælpe:
– spis hver dag 2-3 tørrede svesker, de sætter nemlig godt gang i tarmsystemet
– begræns forbruget af ris, gulerødder, kartofler og bananer, da disse har en forstoppende effekt
– undgå frugt som ikke er moden, idet syreniveauet i disse frugter vil fremprovokere en forstoppelse
– sørg for at få bevæget dig, gå et par ture om dagen eller cykelture, gymnastik eller hvad du nu har lyst til.