Vær opmærksom på legetøjsmad

Legetøjsmad er det ”nye sort” og efterhånden er det hvermandseje i de danske børnefamilier. Legetøjsmad er et fantastisk legeredskab da det giver barnet mulighed for at efterligne far og mor, hvilket de fleste børn elsker. Men inden du køber legetøjsmad er der nogle ting du skal være opmærksom på for at sikre barnet under leg.

Maling skal være 100% giftfri – Gerne naturlig

Størstedelen af legetøjsmad er i dag fremstillet i træ – dette er ganske enkelt det mest populære valg, og uden sammenligning det lækreste produkt. Men legetøjsmad vil der naturligvis ofte blive slikket på og tygget i. Derfor er det helt og aldeles essentielt at malingen kan tåle at komme i munden.
Du skal derfor altid læse på pakken eller spørge medarbejderen om legetøjet kan tåle at komme i munden.

Heldigvis har vi i Danmark fået skrappe regler omkring disse ting, og det hører derfor til sjældenhederne at legetøjet er decideret farligt. Men det er vigtigt at være på den sikre side. Flere og flere producenter vælger i dag at bruge naturlige ingredienser til at farvelægge deres produkter. Det kan f.eks. være legemad, hvor den røde farve er farvet med rødbede ekstrakt, den orange med ekstrakt fra guleroden osv.

Dette er helt klart at foretrække da man på den måde er 100% sikker på at legemaden er ”spiselig” og barnet derfor ikke tager skade af at slikke på malingen.

Legemad skal passe til barnets alder

Al legetøjsmad (legetøj generelt) har i dag aldersmærkning på. Og her er det især vigtigt at du holder øje med 3+ mærket, da dette viser hvor vidt produktet indeholder små dele som kan komme galt i halsen. Det meste legemad på markedet i dag hedder 3+ da der er små dele i. Men det er også muligt at finde legemad specielt udviklet til de mindre børn. I de fleste pakker er der ganske få smådele, og det kan derfor godt lade sig gøre at købe et 3+ sæt til mindre børn – så længe du er opmærksom på at fjerne de små dele.

Du kan faktisk også købe en ”tester” i dag, som er en lille trekant du kan bruge til at måle produktet. Man en legedel komme igennem er det for småt til de mindste, og skal derfor fjernes.

Kvaliteten skal være i orden

Legetøjsmad i porøs plastik kan altid erhverves til billige penge, det går så også hurtigt og nemt i stykker. Men det kan langt fra tilrådes at købe disse produkter. Problemet med billig plastik er at det ofte er hårdt og svagt, så det, selv ved den mindste belastning, kan knække og få skarpe kanter. Ligesom stykkerne kan blive så små at de kan sætte sig fast i halsen.

Derfor anbefaler vi hos Sundleg.dk altid legemad i træ i en ordentlig kvalitet. Fordelen herved er jo også at al den fine legemad kan gå i arv, eller sælges igen og dermed tjene lidt af pengene man har betalt for det, hjem igen. Dette vil sjældent være tilfældes med legetøjsmad, eller legetøj generelt, i plastik.

Heldigvis er langt størstedelen af legemad på det danske marked helt harmløst, så det skal heller ikke være en større videnskab at gå på jagt efter. Men lidt sund skepsis er en god ting, hvilket også sikrer at du ikke køber katten i sækken.

Andre artikler

Back to top button