Indkøbsguide

Legetøj er godt mod stress hos børn

Langt de fleste børn i Danmark har en travl hverdag, og det er vigtigt for børnenes selvværd, at forældrene giver dem pusterum fyldt med nærvær. Læg skærmene væk og tag legetøjet frem, lyder rådet fra psykolog

“Skat, du kan lige se iPad, imens jeg laver mad.” Mon ikke de fleste forældre kan genkende sig selv i den sætning efter en travl arbejdsdag afløst af at hente, handle og andre hverdagspligter. Og der er ikke noget i vejen for, at forældrene ind imellem får en pause ved at give børnene en skærm, mener både Hanne Værum Sørensen, der er psykolog og forsker i pædagogik samt Conny Hjarsø, der er socialpædagog med diplomuddannelse i psykologi, børneyogalærer og mindfulness-instruktør.

Men tror man, at børnene får en reel pause fra hverdagens hurtige tempo ved at spille iPad eller se tegnefilm, må man tro om igen.

For pædagog og psykolog Hanne Værum Sørensen er det vigtigt at understrege, at forældre har svære vilkår for at skabe en rolig hverdag for deres børn. Blandt andet fordi småbørnsforældre er den gruppe, der arbejder allermest i Danmark. Undersøgelser peger også på, at flere børn i dag er stressede. Det viser sig blandt andet ved, at de bliver irritable, nervøse, kede af det, får ondt i maven og at de let giver op. Derfor er det vigtigt, at man får skabt nogle åndehuller i hverdagen og i weekenden for børnene.

“Det er vigtigt, at forældrene prioriterer tid til at lave aktiviteter sammen med deres børn, hvor man skal koncentrere sig og holde fokus, og det må meget gerne foregå i et roligt tempo. Det kunne være med noget legetøj, som man kan bygge med og skabe en fantasiverden ud fra,” siger hun.

Bekymring er umuligt ved fordybelse
Conny Hjarsø møder mange børn i sit daglige virke, som har svært ved at fordybe sig og mangler ro i kroppen. Hun opfordrer derfor også forældrene til at lave aktiviteter med børnene, hvor de fordyber og koncentrerer sig sammen. Når mennesker fordyber sig, sker der nemlig noget meget positivt, forklarer Conny Hjarsø.

“Børn, såvel som voksne, bekymrer sig om ting, der sker i deres liv, men når man fordyber sig, får hjernen en pause. Det er faktisk ikke muligt at bekymre sig, når man er fordybet, og hele nervesystemet falder til ro,” siger Conny Hjarsø.

Både Conny Hjarsø og Hanne Værum Sørensen har fuld forståelse for, at forældrene knap selv har en pause i hverdagen, og at det derfor kan være svært at have overskuddet til at skabe åndehuller. Men de er vigtige for børns selvfølelse og udvikling, understreger Hanne Værum Sørensen.

“Når forældre sidder med hovedet rettet mod skærmen, så giver det barnet en følelse af, at skærmen er vigtigere end barnet, og at barnet ikke er noget værd. Børn kan ikke gøre andet end at finde sig i det, og det er skadeligt. Jeg kan kun opfordre til at lægge telefonerne væk og finde nærværet og legetøjet frem,” siger hun.

Vælg legetøj, der skaber ro
Hos Maki, der distribuerer legetøj i Norden, er de optagede af at give børn en hverdag fyldt med leg og her er der fokus på legetøj, som netop kræver fordybelse. Der er blandet andet Kinetic Sand, som er blevet meget populært, fordi man får en sanseoplevelse, når sandet, der er designet til at lege med indendørs, formes og modelleres. Men også legetøj som Magformers og Bunchems, der sender børnene ind i en fantasiverden, hvor de ikke skal forholde sig til andet end deres egen fantasi og kreativitet, uanset om de bygger med magneter, eller det er for at bygge sjove figurer.