Børn

Solen – ven eller fjende for dit barn ?

Solens stråler er skadelige for små og store børn, og det er derfor vigtigt at beskytte dit barns sarte hud for at undgå skader på huden. Ligesom hos voksne, har solens ultraviolette stråler en negativ virkning på børns hud, som kan medføre hudproblemer som blandt andet modermærkekræft senere hen.

Børn under 1 år bør ikke udsættes for direkte sollys og skal være beskyttet under en parasol eller et tæppe. Selv om du bruger en parasol, skal du alligevel være opmærksom for en parasol er ikke en garanti for fuld beskyttelse mod solen. Det er derfor en god ide kun at tilbringe kortere tid i solen, når det drejer sig om helt små børn.

Babyers organisme er sart og skrøbelig, og deres hud er nemt modtagelig for blandt andet den skadelige virkning fra solens stråler.
Små børn bør beskyttes af let tøj og en hat med stor skygge som beskytter barnets hoved samt øjnene.
Et lille barns hud er endnu ikke fuldt udviklet til at kunne modstå og filtrere solens ultraviolette stråler, og huden skal derfor smøres ind i solcreme med høj solfaktor og som er specielt beregnet til børn.

Hvorfor bliver huden brun ?

Den brune kulør er resultatet af en af kroppens mekanismer at beskytte huden mod solens aggressive stråler, nærmere betegnet de ultraviolette stråler.

Huden er udstyret med sit eget system som beskytter mod solen, hver gang at huden udsættes for solens stråler begynder den at producere stoffet melanin som giver huden sin beskyttende brune farve. Den brune farve opstår ved gradvis ophold i solen, og ikke ved et pludseligt og intenst ophold udenfor så bliver huden i stedet blot rød og skoldet hvorved risikoen for permanente skader af huden er tilstede.

Gradvis tilvænning
Solen er farlig, ikke kun fordi den atmosfæriske forurening forøger solens aggressive stråling, men den påvirker også samtidig vores vaner når det gælder udendørslivet. Vores liv udenfor med ferie er koncentreret omkring kortere perioder af gangen, hvor vi på kort tid bliver udsat for en kraftig solpåvirkning.

Konsekvensen ved at små børn bliver udsat for en pludselig solpåvirkning er massiv. Resultatet er en hurtig forbrænding af huden.
Istedet bør du langsomt vænne barnets hud til at være ude i solen, lidt tid af gangen samt beskytter barnets hud med en solcreme med tilstrækkelig faktor og solfiltre, helst faktor 50 og beskyttelse mod UVA og UVB, samt holder barnet i skyggen mellem kl. 12 og 15.

Solen er også sund for kroppen
Solskinnet er nødvendig for barnets udvikling, fordi det fremmer den naturlige produktion af D-vitamin som blandt andet er med til at bygge på barnets skelet.

Solens stråler optages gennem huden som er i stand til at udnytte vitaminet i sollyset til brug for organismen.
D-vitamin bruges af kroppen til at styrke barnets skelet, som er i hastig udvikling – derudover er det også med til at beskytte mod sygdomme i skelettet.
Uden D-vitamin er de indre organer ikke i stand til at optage kalk og fosfor, som er fundamentale mineraler for vores skelet.

Studier har vist, at solskin også har en positiv og gavnlig effekt på humøret, og frigiver en række stoffer og hormoner som påvirker både den fysiske og psykiske balance.
Det er da heller ikke tilfældigt, at mange børn netop er glade for at opholde sig udenfor og gerne bruger tid på at lege i den friske luft.


Produktguide:

Protectyl Solcreme for børn

En solcreme med høj beskyttelse til børn med beskyttelsesfaktor 30, cremen er specielt fremstillet til børnenes sarte hud, sørger for at genfugte og beskytte på en effektiv måde.

Cremen indeholder vegetabilske bestanddele, bestående af renset ekstrakt af aphloia og kamille.

Kan købes hos Yves Rocher til 135 kr. for 150 ml. Klik HER

ACO Kids High Protection Sollotion

Giver en meget høj beskyttelse mod solens UV-stråler. Cremen indeholder en kombination af kemiske filtre og partikelfiltre, der gør den nem at smøre ind i huden.

Cremen er ekstra vandresistent og er fri for alkohol, parfume, farvestoffer og parabener.

Kan købes på apoteket til 139 kr. for 125 ml.

ACO Kids High Protection Solspray

Giver effektiv beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler. Sprayen indeholder en kombination af partikelfiltre og kemiske filtre, der hurtigt trænger ind i huden uden at efterlade en fedtet hinde.

Sprayen er ekstra vandresistent og er fri for alkohol, parfume, farvestoffer og parabener.

Kan købes på apoteket til 139 kr. for 150 ml.