Baby

Din babys søvnbehov

Som nybagt mor, har du højst sandsynligt spekuleret på om dit barn får nok søvn, eller måske sover for meget. Der findes retningslinier for hvad du kan forvente at dit barn har brug for af søvn, men det er trods alt kun retningslinier og søvnbehovet varierer fra baby til baby. Selvom du måske har større børn, så er hvert enkelt barns søvnbehov helt individuelt.

Et nyfødt barn sover normalt omkring 16 – 17 timer i løbet af en 24 timers periode. De fleste babyer sover ikke igennem en hel nat før de er mindst 3 måneder gamle. Det er der flere grunde til. For det første, er deres maver stadig meget små og de bliver hurtigere sultne, især hvis du ammer dit barn. Brystmælk er nemlig meget nemmere for barnet at fordøje i forhold til mælkepulver, og dit barn har derfor brug for at spise oftere, primært i starten.

Babyer har derudover generelt en kortere sove-cyklus i forhold til voksnes sove-rytme. Generelt set, kan man sige, at et nyfødt barn skal sove i nærheden af 8 eller 9 timer i løbet af dagen, og 8 timer eller deromkring om natten. Dette vil naturligvis ikke komme til at ske i 8-timers intervaller. I begyndelsen, vil disse intervaller være betydelig kortere.

Når dit barn bliver lidt ældre, omkring op til 2-års alderen vil søvnbehovet stadig ligge på omkring de 13 – 14 timer, men behovet for at sove i dagtimerne vil efterhånden blive mindre måned for måned. Ved 2-års alderen, vil dit barn formodentlig sove igennem natten med en 2-timers lur i løbet af dagen. Igen er det helt afhængigt af det enkelte barn og kan variere fra barn til barn. Dit barn har måske brug for en længere lur eller måske brug for to kortere lure. Prøv helst at undgå at dit barn sover eftermiddagslur for sent på dagen, for det kan gøre at dit barn har sværere ved at få til at sove om aftenen, hvis der kun er gået kort tid siden eftermiddagsluren.

Når dit barn begynder at sove helt igennem om natten, kommer der måske en periode før at det igen begynder at vågne i løbet af natten. Det kan være frustrerende men det drejer sig trods alt kun om en periode, hvor barnet føler en form for separationsangst, som en helt normal del af deres udvikling til at blive selvstændige individer.