Den nyfødtes garderobe

Før den lille nye kommer til verden, vil de kommende forældre, bedsteforældre, familie og venner allerede have tænkt på tøjet til det lille nye vidunder i familien.

Alt lige fra den inderste body til den sødeste lille kjole eller smarte bukser, meget af dette kan dog kun bruges i en kort periode da barnet hurtigt vil vokse ud af det i den første tid.

I de første måneder efter fødslen ligger barnets behov på et minimum og det vigtigste er at tøjet er komfortabelt, er praktisk, at det ikke fremkalder allergi eller irritation hos barnet, at det holder barnet varmt uden at svede samt at det nemt kan vaskes og tørres.

Det er derfor, at foretrække tøj af 100% bomuld som er nemt at have med at gøre og kan vaskes igen og igen uden problemer.

Bekvemmelighed
Det at give et nyfødt barn tøj på er ikke så enkelt som mange tror. Barnet er på dette tidspunkt ikke samarbejdsvillig, ben og arme er bøjede og bevæger sig, samt hovedet skal støttes i den første tid.

Tøjet skal derfor ikke have lukninger med komplicerede lynlåse og knapper, du skal kunne skifte ble på barnet flere gange om dagen, halsudskæringen skal være bred nok til barnets hoved uden problemer kan komme igennem og ærmerne skal ikke være for stramme.

Materialer
Huden hos et spædbørn er langt mere følsom end hos større børn og voksne. Derfor er det vigtigt, at vælge tøj af naturlige materialer og som samtidig er antiallergisk.

Velegnede materialer er blandt andet bomuld, uld, hør, silke eller økologiske stoffer.

Sørg for at undgå syntetiske fibre, da disse fibre ikke absorberer sved, og ofte giver grundlag for hudirritation.

En god ide om vinteren er inderst at have en body eller trøje af bomuld med en ulden trøje ud over.
Om sommeren er det mere vigtigt at beskytte især barnets hoved mod lys og varme, vælg derfor lette stoffer og lyse farver.
Spædbørn mærker ikke varme og kulde som vi andre gør det, de har endnu ikke etableret deres indre termostat. Det er derfor vigtigt, at du fungerer som termostat og hele tiden er opmærksom på hvordan barnet har det med hensyn til kulde og varme.

Modeller og design
Som det blev beskrevet tidligere, skal babytøj være behageligt at have på for barnet og der skal ikke være noget som kan være til fare for barnet såsom hægter, knapper, især små knapper som barnet kan risikere at sluge, bindebånd mv.

Tøjet bør være i et praktisk design uden unødige flæser og lignende som måske kan se nok så sødt ud men blot gør dagligdagen mere besværlig, når barnet skal skiftes op til flere gange om dagen.

Andre artikler

Check også
Close
Back to top button