Børns sundhed

Giv dit barn et sundt morgenmåltid

Det er almindelig kendt at morgenmaden er det vigtigste måltid i løbet af dagen. Ofte ender morgenmaden for mange familier med at blive et hurtigt overstået måltid inden familien spredes for alle vinde for at tage på arbejde og i skole eller institution.

Både børn og voksne har brug for et sundt og nærende morgenmåltid at starte dagen på. Vi har brug for den energi som vi får fra et solidt og godt morgenmåltid.

Mange børn lever et aktivt liv med skolegang og forskellige fritidsaktiviteter, hvilket naturligvis kræver en del energi for at holde kroppen igang. Denne energi får kroppen fra den mad som vi spiser, og det er derfor vigtigt at starte dagen med en morgenmad som fylder energi-depoterne godt op.

Supermarkederne har idag et stort udvalg af diverse morgenmadsprodukter såsom f.eks. guldkorn, havrefras, choco-pops, mange former for muesli og mange flere.
Umiddelbart lyder det jo dejligt når producenterne af disse produkter reklamerer med at der er brugt sunde og naturlige produkter som korn, honning osv. Desværre er det nok en sandhed med modifikationer, fælles for alle disse morgenmadsprodukter er nemlig et forholdsvis højt indhold af sukker.

Det høje indhold af sukker samt de tomme kalorier i produkterne gør blandt andet at vi sådan lige umiddelbart føler os mætte efter måltidet, men efter kort tid vil vi så småt begynde at føle os sultne igen og lidt ukoncentrerede. Indholdet af sukker er jo heller ikke ligefrem slankende, snarere tværtimod for sukkeret vil med tiden begynde at sætte sig som usundt fedt rundt om på kroppen.

For vores børn kan dette hurtigt blive starten på en ond spiral, hvor de hurtigt bliver sultne og herefter slukker sulten med andre usunde og sukkerholdige madvarer for at holde energi-niveauet oppe.
Det er her du som forælder skal træde til og være med til at sørge for at dine børn får en sund og god start på dagen.

Gør morgenmadstiden til en stille og rolig stund på dagen, selvom der er travlt om morgenen og alle skal nå at blive klar til at tage afsted. Stå tidligere op så at i kan nå at sidde og spise morgenmad sammen mens der er nogenlunde fredeligt, så i kan være sikre på at børnene får spist deres morgenmad inden de blæser ud af døren.

Sørg for at tilbyde børnene nogle sunde og fyldige former for morgenmad, her tales ikke om ting som guldkorn, choco-pops, nutella, chokoladepålæg, ostehapsere, wienerbrød, kager eller lignende.
Hvidt brød, wienerbrød og sukkerholdige morgenmadsprodukter indeholder en masse tomme og usunde kalorier som kun kortvarigt giver energi, barnets koncentration vil derfor hurtigt falde og det bliver sværere at følge med i undervisningen eller have overskud til at deltage i leg og aktiviteter i institutionen.

Giv istedet børnene noget groft brød med kerner, eller hvis ungerne ikke kan lide kerner så find et brød med nogle grove meltyper. Eller prøv med en økologisk muesli med masser af tørret frugt og korn i, cornflakes eller havregryn.

Børnene skal have noget solid morgenmad, så at maven og kroppen har noget at arbejde med for at kunne opretholde energi- og koncentrationsniveauet i løbet af formiddagen.
Det er helt iorden at spise et sundt mellemmåltid i løbet af formiddagen hvis sulten begynder at melde sig, det kan enten være i form af frisk frugt, et stykke knækbrød eller en god madbolle, indtil det bliver tid til frokost.

Du bør undgå morgenmad som f.eks.:

– morgenmadsprodukter som havrefras, guldkorn, choco-pops mv. samt mange former for muesli
– pålæg som nutella, pålægschokolade, fede oste, smøreost, ostehapsere, marmelade mv.
– yougurt lavet på sødmælk
– wienerbrød og kager

Spis istedet:
– frisk frugt
– havregryn eller cornflakes med minimælk og rosiner
– havregrød med kanelsukker
– knækbrød med mager ost eller sukkerfri marmelade
– grovbrød eller rugbrød med magert pålæg
– smoothie
– økologisk muesli – meget gerne hjemmelavet og fyldt med tørret frugt, nødder og korn