Udstyr til børn

Sørg for at din barnevogn holder længere

Forbrugerne har brug for råd, når det kommer til barnevogne. Det viser sagerne om barnevogne i Forbrugerklagenævnet og antallet af henvendelser til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Barnevogne er en stor investering for børnefamilierne, men investeringen lever ikke altid op til forventningerne, når stellet ruster, kassen bliver jordslået og kalechen falmer. Flere forbrugere klager, men klagen giver ikke nødvendigvis det resultat, som forbrugeren håber på.

Som ejer af en barnevogn skal man være opmærksom på, at den er under hård belastning i det danske klima, og det kan producenten ikke nødvendigvis gøres ansvarlig for.

– Vi kan se på sagerne i Forbrugerklagenævnet, at når forbrugerne taber, så er det ofte fordi de ikke har givet vognen den vedligeholdelse, som er nødvendig i det danske vejr, siger Susanne Bager, jurist i Forbrugerklagenævnet.

Forbrugerne er derfor nødt til at justere deres forventninger til vognen i forhold til den tid, de vil investere i at vedligeholde den. For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen bliver jordslået, hvis den står i en kold og klam kælder eller trappeskakt.

– En barnevogn er en brugsgenstand, og den skal selvfølgelig kunne tåle at blive brugt. Derfor vinder forbrugerne også de sager i klagenævnet, hvor vognen er defekt på grund af materialefejl eller konstruktionsfejl, siger Susanne Bager.

– Men forbrugerne må også indstille sig på, at levetiden er begrænset, hvis de undlader at vedligeholde vognen og skåne den for de værste belastninger, afslutter hun.

På forbrug.dk’s nye tema om barnevogne kan du læse mere om, hvad du kan forvente af en barnevogn, og hvad du kan klage over til forretningen. Du kan også læse gode råd om sikkerhed og om køb af barnevogn.

Syv gode råd om vedligeholdelse:

– Pas din barnevogn, som du ville passe din nye, dyre cykel
– Aftør og smør vognen efter anvisningerne i brugsanvisningen
– Læs brugsanvisningen grundigt, så du er sikker på at skille og samle vognen korrekt
– Efterlad ikke vognen i stærk sol, så den falmer unødvendigt hurtigt
– Opbevar vognen under tag, når den ikke er i brug. Helst i et opvarmet rum
– Læs ikke mere vægt på vognen, end den er beregnet til at bære
– Læs mere om barnevogne på forbrug.dk

Det kan du for eksempel klage over i butikken:

– Vognen trækker skævt på grund af fejl i affjedringen
– Hjulene falder af på grund af fejl i navet
– Kalechen falder sammen på grund af for svage stivere
– Vognen klapper sammen på grund af fejl i låsemekanismen
– Du kan klage over flere andre ting. Læs om dem på forbrug.dk

Kilde forbrug.dk