Udstyr til børn

Udgør legetøjet i børnenes institution en sundhedsrisiko ?

Hold ekstra øje, når børn bruger fingermaling, og gå ikke ud fra, at gyngehesten af træ nødvendigvis er sundere end plastspanden til sandkassen. Det er nogle af rådene fra Miljøministeriet i en ny folder til pædagoger.

Det er første gang, at Miljøministeriet sender en vejledning ud til alle landets institutioner, hvor der både er fokus på børnenes sikkerhed, når de leger, og de kemikalier, der kan være i legetøjet som for eksempel parfume.

– Vores børn skal beskyttes bedst muligt. Derfor er det vigtigt, at det legetøj vores børn leger med hele dagen i institutionerne ikke er fyldt med parfume og hormonforstyrrende ftalater. Jeg håber, at pædagogerne med denne folder i hånden bliver opmærksomme på, hvad der er op og ned – også når de eksempelvis køber nyt legetøj. For modsat hvad man skulle tro, så kan legetøj af naturmaterialer eksempelvis indeholde lige så mange hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer som plastlegetøj. Derfor er det vigtigt, at pædagogerne har den mest opdaterede viden på området, siger miljøministeren.

Miljøministeriet har sammen med Sikkerhedsstyrelsen lavet den nye vejledning med 10 gode råd, der skal hjælpe pædagogerne i en travl hverdag. De 10 råd indeholder blandt andet vejledning om ftalater i gammelt blødt plastlegetøj, advarsler om batterier, og sætter fokus på legetøj med små dele, der kan sluges.

– Jeg har lagt vægt på, at denne pjece skal give pædagogerne nogle hurtige og enkle råd, som de kan bruge i deres hverdag uden, at tiden går fra børnene. Derfor er den lige til at hænge op i personalerummet – uden at fjerne fokus fra børnene, som er dem, det hele handler om, siger Karen Ellemann.

Materialet bliver sendt ud til alle landets ca. 5.000 børneinstitutioner. Det består af en plakat, en folder og information på Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsens hjemmesider.