Sundhed

Når baby får tænder

Det er almindeligt for babyer at de omkring 6 måneders alderen begynder at få de første tænder, det kan sagtens være tilfældet at tænderne begynder at dukke op tidligere, måske at en enkelt tand eller to allerede findes ved fødslen. Det er vigtigt, at kunne aflæse signalerne som de små ubevidst sender til os, derudover at finde ud af hvordan du kan hjælpe dit barn mens gummerne er ømme og gør ondt, samtidig hjælper du også dig selv i en periode som sagtens kan være stressende for dig som mor.

Hvordan ved du om dit barn er ved at få tænder ?

De tydeligste tegn på at dit barn er ved at få de første tænder er blandt andet:

– bliver mere pylret, og mere irritabel, græder mere
– savler mere end normalt
– gummerne er røde eller hævede
– har et større behov for at sutte på eller bide i ting
– kan udvikle rødligt udslæt i ansigtet, oftest som følge af mere savl
– næsen løber mere end normalt, eller bliver tilstoppet
– tager sig til øret, som om det gør ondt
– får diarre og/eller udvikler udslæt omkring bleen
– mister appetitten
– kan have svært ved at sove

Hvordan kan du hjælpe dit barn mens det gør ondt

Find noget som barnet kan gumle på. Noget af det som hjælper allermest er, at give dit barn en lille klud eller en bidering som det kan gnaske på mens gummerne er ømme. En god ide er også at bruge en ren vaskeklud som lige har ligget lidt i køleskabet og er dejlig kold, et stykke kold agurk eller en kold bidering. Sørg for at barnet ikke kan komme til at tygge tingene i stykker eller sluge små dele.

– Overvej gumme-massage. Det lyder måske lidt sjovt men mange små børn nyder en god gang massage af tandkødet mens gummerne er ømme. Du kan gøre dette med dine rene fingre eller ved at bruge en blød baby-tandbørste.

– Afhjælp ømheden. I nogle tilfælde kan du vælge at bruge gumme-creme som kan fås på apoteket, eller måske prøve lidt børne-Panodil afhængig af dit barns alder.

Ømhed i gummerne kommer ofte i korte perioder, mens tænderne lige så stille arbejder sig opad. Du vil efterhånden lære at spotte tegnene på at tænderne arbejder nede i tandkødet og hvordan du bedst kan hjælpe dit barn igennem det. Hvert barn har sin egen måde at håndtere ømhed i gummerne, så det kan være en god ide at prøve sig lidt frem med hvad der bedst passer dit barn.