Spis dig til en graviditet

Når du er gravid, så ved du også hvor vigtigt det er at spise sundt og ernæringsrigtigt. Dette er ikke mindst vigtigt både for dit barns udvikling men i høj grad også for din egen sundheds skyld. Men har du tænkt over at det også er vigtigt at forberede sig på graviditeten og derved også tænke over kosten inden du bliver gravid.

Har du prøvet at blive gravid i længere tid uden held, så kan det være at du måske skal kigge på dine kostvaner for at se om der måske kan laves lidt ændringer for at forbedre chancerne for at blive gravid.

Når du har besluttet dig for, at det er nu at der skal gøres noget ved dine kostvaner så er det bare med at komme i gang så hurtigt som muligt. Der er altid nogle punkter som du kan gå i gang med her og nu.

Du kan for eksempel starte med at skrue ned for indtaget af kaffe eller te, og andre drikke som indeholder koffein som for eksempel cola.

Hvis du er ryger, så er dette alletiders anledning til at stoppe med rygningen – bedre nu end at vente til du har en positiv graviditetstest. Derudover så kan rygningen være medvirkende til at reducere dine chancer for at blive gravid samt øge risikoen for at miste dit ufødte barn før tid hvis du fortsætter med at ryge.

En anden ting som du nemt kan komme i gang med er, at begynde med at tage graviditetsvitaminer eller i det mindste supplere din kost med en multivitaminpille som indeholder minimum 400 mikrogram folsyre (også kaldet folinsyre). Et stof som er vigtigt for kvinder, der gerne vil være gravide og for gravide i de første måneder af graviditeten.

Det bedste er, at tage et graviditetsvitamintilskud – der findes specifikke vitaminpiller for gravide, som indeholder vigtige næringsstoffer som jern, folsyre og kalcium samt vitaminerne C, D og B. Men du kan også supplere din daglige kost med fødevarer som er rige på vitaminer og især folsyre. Det kan for eksempel være grønne grøntsager som spinat, bælgfrugter, mælk og ost samt ikke mindst frugt.

Du kan begynde at spise flere fødevarer som indeholder de sunde næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fibre. Det vil sige, at spise mere frugt og grønt, samt ikke mindst spise mere korn og fuldkorn.

Nedsæt dit indtag af sukker og fedtholdige fødevarer, udskift fødevarerne med light-udgaven eller find andre mere sunde alternativer.

Skip alkohol mens du planlægger at blive gravid, samt i den første periode af din graviditet. Det er videnskabeligt bevist, at kvinder som regelmæssigt eller ofte drikker alkohol har sværere ved at blive gravide, derudover kan alkohol også være medvirkende til fosterskader  i starten af graviditeten.

Spis flere små måltider i løbet af dagen, det kan være frisk frugt eller gulerods- eller agurkestænger. Tørret frugt og nødder er også en rigtig god ide, idet de indeholder en del jern som er vigtigt for kommende gravide og for gravide.

Undgå rå fisk som sushi, og værd meget opmærksom på at kødet er tilstrækkeligt tilberedt, ikke noget med at kyllingekødet eller fisken er halvrå og ikke gennemstegt.

Undgå oste som er tillavet på upasteuriseret mælk, det kan for eksempel være brie og camembert.

Det er vigtigt at undgå retter med rå æg, det vil sige blødkogte æg, retter med rå æg eller at smage på den ubagte kagedej.

Husk at drikke tilstrækkeligt med væske i løbet af dagen, uanset om du er eller gerne vil være gravid er det vigtigt at få tilstrækkeligt med væske. Det kan være en god ide at have en vandflaske indenfor rækkevidde, så du hele tiden husker at drikke vand. Du kan også vælge at drikke friskpresset fugtsaft eller smoothies, du bør bare være opmærksom på sukkerindholdet.

Det er derfor ikke uden betydning, hvordan du vælger at forberede dig på at blive gravid, det kan i høj grad øge dine chancer hvis du lige re-evaluerer din kost.

Andre artikler

Back to top button