Udstyr til børn

Valg af tandpasta til dit barn

Fra dit barn begynder at få de første tænder, er det en god ide at du begynder at børste tænderne på dit barn. Det er vigtigt lige fra starten, at få gjort tandbørstningen til en god daglig rutine.

Der vil dog i starten være gråd og kamp, da mange børn ikke kan lide at få tandbørsten ind i munden og synes at tandpastaen ikke smager særlig godt.

Det er derfor vigtigt, at børnene vænner sig til at tandbørstningen hører med til dagens gøremål, selvom det ikke altid er lige sjovt for barnet. Her må der så tages lidt alternative tiltag i brug for at få gjort tandbørstningen til en mere behagelig proces, sid med barnet på skødet eller syng en sang, hvad du selv føler der kan berolige dit barn.

Tandlægerne anbefaler at der bruges tandpasta med fluor til både børn og voksne, og der findes utrolig mange tandpastaer i butikkerne med og uden fluor, forskellig smag mv. – og så kommer spørgsmålet, hvad for en tandpasta skal vi så vælge til vores børn ?

Bladet Tænk har lavet en test af hvilke tandpastaer du skal vælge til dine børn, resultatet af testen viser at de specielle børnetandpastaer som vi kan købe til børnene, rent faktisk er dobbelt så dyre som en tube tandpasta til voksne. Samtidig viser testen at indholdet af fluor i tandpastaerne til børnene er lige så højt som i voksentandpastaen.

I undersøgelsen er der testet 12 forskellige tandpastaer til børn, med og uden fluor.

Konklusionen på testen er, at du lige så godt kan vælge at bruge en voksentandpasta til dit barn, du skal blot huske at tage et par forholdsregler:

– tandpastaen skal være uden whitening eller anden specialfunktion
– brug et minimum af pasta på tandbørsten til dit barn, brug en mængde svarende til en lillefingernegl af tandpasta om dagen til dit barn
– sørg for at barnet spytter den resterende tandpasta ud og skyller munden, da for meget fluor kan ødelægge barnets første tænder
– hjælp barnet med at børste tænder, dit barn vil omkring 6 års alderen selv så småt begynde at kunne styre en tandbørste men har stadig brug for din hjælp til tandbørstningen

Du kan læse mere om tandpasta-testen på Test af tandpasta til børn, her kan du se mere om hvilke tandpastaer der er blevet testet og resultatet af testen.