Fødsel

Hovedpine og migræne kan bevirke for tidlig moderkageløsning

Hovedpine eller migræne under graviditet kan muligvis være med til en for tidlig løsning af moderkagen, så der er grund til at være opmærksom hvis du oplever længerevarende hovedpine eller migræne mens du er gravid.
Det er resultatet af en ny undersøgelse foretaget på Universitet i San Martin i Peru, hvor man har undersøgt en række gravide kvinder som led og tidligere havde lidt af migræne, for at se om det havde en påvirkning på deres graviditet.

Af de 743 gravide kvinder som deltog i undersøgelsen viste det sig at 375 af disse kvinder havde komplikationer i forbindelse med deres graviditet, komplikationerne bestod i disse tilfælde af for tidlig løsning af moderkagen(placenta). De resterende 368 kvinder havde ikke oplevet problemer eller komplikationer i løbet af deres graviditet.

Forskerne begyndte derfor at spekulere på om migrænen eller hovedpinen under graviditeten måske kunne have en forbindelse med de mange tilfælde af moderkageløsning.

Normalt begynder moderkagen at løsne sig, når kroppen går igang med fødslen af barnet, dette er en helt normal del af graviditeten og fødseln.
I forbindelse med løsning af moderkagen fra livmodervæggen, vil tilførslen af blod og næring til barnet falde, hvis moderkagen helt løsner sig fra livmoderen vil tilførslen af ilt til barnet helt stoppe og barnet vil reelt set dø af iltmangel.

Andre forhold som for højt blodtryk, rygning, moderens alder samt eventuelle skader i underlivet, kan være medvirkende til at moderkage løsner sig for tidligt.

En for tidlig løsning af moderkagen forekommer ofte omkring 37. graviditetsuge, hvilket kan medføre et for tidligt født barn som endnu ikke er fuldstændig klar til en tilværelse udenfor livmoderens beskyttende vægge eller et barn med medfødt hjerneskade som følge af iltmangel.

Undersøgelsen har fastslået, at hvis den gravide kvinde tidligere har haft tilfælde af migræne eller kraftig hovedpine, kan der være en øget risiko for tidlig løsning af moderkagen.
Kraftig hovedpine og migræne kan hermed føjes til listen over komplikationer i forbindelse med graviditeten, men der er dog stadig behov for yderligere undersøgelser af sammenhængen mellem migræne og for tidlig løsning af moderkagen, samt eventuelle behandlings-muligheder.