Sundhed og Sygdom

Brug af naturmedicin under graviditet

Naturmedicin bliver foretrukket af flere og flere, iforhold til den traditionelle, syntetisk fremstillede medicin. Årsagen til dette kan blandt andet findes i, at mange føler at den naturlige medicin i form af urter ofte er bedre, billigere samt sundere end den industrielt producerede medicin.

Der er dog indenfor den medicinske verden en vis skepsis overfor anbefaling af urtemedicin, da der på nuværende tidspunkt ikke foreligger tilstrækkelig med dokumentation for medicinens positive virkning på blandt andet gravide kvinder.

Hvor der for den industrielt producerede medicin er strenge krav for medicinens effekt, bivirkninger samt omfattende godkendelsesprocedurer før de frigives på markedet, for at sikre os forbrugere – er dette ikke tilfældet for naturmedicin. Her findes intet reglesæt for godkendelse eller om produktet har eventuelle bivirkninger, det kræves blot at produktet bliver registreret.
Det kan derfor være meget svært, at finde relevant dokumentation om hvordan de forskellige typer af naturmedicin virker og om der er eventuelle bivirkninger ved brugen af produktet. Der er desværre heller ikke megen hjælp at hente i helsekost-butikken, for der kræves nemlig ingen uddannelse eller forhåndskendskab til viden om naturmedicin, i modsætning til uddannelsen som farmaceut som kræves for apoteks-ansatte.

Så groft sagt kan enhver der har lyst, åbne en helsekost-butik og sælge produkter med betegnelsen naturmedicin, uden reelt at vide noget om de pågældende produkter, deres virkning eller hvordan de fungerer sammen med traditionel medicin.

Mange gravide kvinder vælger netop urtemedicin pågrund af dens naturlige oprindelse for ikke at skade fosteret med de syntetiske stoffer. Mange urteprodukter kan benyttes af gravide uden problemer, men der findes også en række produkter som for gravide kan forårsage abort, for tidlig fødsel eller skader på fosteret. Derudover kan kombinationen af traditionel medicin med naturmedicin faktisk medføre utilsigtet forøget effekt af medicinens virkning, eller doseringen af naturmedicin kan have skadelig effekt.
Så hvis du er gravid, bør du snakke med din jordemor eller din læge før du kaster dig ud i naturmedicinens verden.

I mange lande sydpå, bruges f.eks. rosmarin flittigt i den daglige madlavning men hvis det af gravide benyttes i form af naturmedicin, bliver det betragtet som muligt skadeligt da planten indeholder stoffer som kan stimulere udskillelsen af væsker blandt andet under menstruation. I moderate mængder som i forbindelse med madlavning er rosmarin ikke skadeligt, men når det indtages i større mængder i form af naturmedicin kan det have en skadelig virkning på dit foster. Dette gælder faktisk også for hvidløg, salvie, ingefær og gurkemeje som i større koncentrationer under graviditet kan have en skadelig virkning, hvorimod de er uskadelige når de anvendes i begrænset omfang i madlavningen.

Nogle urter eller dele heraf kan ligefrem have en positiv effekt under graviditet, så længe de indtages i moderate mængder som f.eks i te, saft eller i madlavning.

Følgende urter betragtes som nogenlunde sikre og ikke skadelige for gravide, i små mængder:

Hindbærblade – rig på jern, kan øge produktionen af mælk, lindre kvalmen samt have en smertestillende effekt ved fødsel. Findes oftest som ingrediens i te til gravide, bør først bruges efter første trimester.

Pebermynteblade – god til at lindre morgenkvalme og  oppustethed.

Ingefærrod – hjælper mod kvalme og opkastning.

Havre – rig på kalcium og magnesium, hjælper mod nervøsitet, rastløs samt søvnløshed.

Hvidløg – bør kun indtages i mængder som indgår i madlavning.

Cayennepeber – bør kun indtages i mængder som indgår i madlavning.

Urter som man skal være varsom med, da der ikke findes særlig meget dokumentation for deres virkning:

Mælkebøtte – rig på A-vitamin, kalcium og jern, roden og bladene kan have styrkende effekt på leveren.

Kamille – rig på kalcium og magnesium, god mod søvnløshed og ømme led.

Brændenælde – rig på vitamin A, C og K, kalcium, kalium og jern. Bruges ofte som ingrediens i te for gravide og anbefales af mange for den gavnlige virkning hos gravide, dog stadig i begrænset omfang.

Andre urter som bør omgåes med forsigtighed under graviditet:

Aloe Vera

Ginseng

Aften primula
Inden du begynder, at afprøve naturmedicinens gavnlige effekter, bør du tage en snak med din jordemoder, læge eller en person med har viden indenfor naturmedicin for at få verificeret om det kan medføre problemer hvis du indtager nogle af disse urter mens du er gravid.