Sommerferietid er lig med tid til børn i køkkenet
I mange børnefamilier er det helt almindeligt at tage børnene med i køkkenet mindst én gang om ugen. Mange børn vil hellere end gerne være med til hjælpe med til at lave maden til resten af familien. Men mange forældre mangler inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen, og det kan derfor ende med at blive en dårlig oplevelse for begge parter, blandt andet fordi at det tager længere tid, når børnene er med og hjælper til. Mens sommerferien er over os, er der tid og dermed er en perfekt anledning til at inddrage børnene i madlavningen og lade dem få deres egne erfaringer med de naturlige fødevarer og hvordan d ekan bruges.
Når maden skal tilberedes i de danske hjem, er det ikke kun mor og far, der har forklædet på og rører i gryderne. De får nemlig en hjælpende hånd fra familiens yngre medlemmer. I seks ud af ti børnefamilier er børnene med i køkkenet mindst én gang om ugen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken foretaget gennem Epinions Danmarkspanel.
”Det er dejligt at se, at børnene er en del af madlavningen i de danske hjem. Når man lærer sine børn gode madvaner og -færdigheder fra barnsben, er der nemlig stor chance for, at de tager det med sig videre i livet. Og de fleste børn synes, det er sjovt at få lov at hjælpe mor og far med kødgryderne,” siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem mere end 20 år. Hun fortsætter:
”Mange forældre oplever det dog som en udfordring, at det tager længere tid at lave mad, når børnene er med i køkkenet. Så det er vigtigt at huske, at man ikke skal inddrage børnene for at få aftensmaden hurtigere på bordet, men i stedet se det som en mulighed for at bruge tid sammen og hygge sig om en aktivitet. Og så er det min opfattelse, at forældre sagtens kan udfordre børnene lidt mere i køkkenet. Man skal ikke være så bange for, om børnene kan finde ud af det. Og de kan altså sagtens håndtere en kartoffelskræller eller en kniv, så længe størrelsen passer til deres alder.”
Forældre mangler inspiration til madlavning i børnehøjde
Undersøgelsen viser også, at hver ottende forælder savner inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen. Karolines Køkken opfordrer til, at sommerferien bruges som en anledning til at lære børnene nye færdigheder i køkkenet. Sommeren byder nemlig på mere tid, større overskud og et væld af danske råvarer.
”Der er mange sommerretter, som børnene kan hjælpe med. Fx kan børnene hjælpe med at ælte en snobrødsdej, forme bøffer til grillen, snitte grøntsager til en sommersalat eller piske en koldskål sammen. Sommeren er også en godt tidspunkt at lære børnene om råvarernes vej fra jord til bord. Tag børnene med i baghaven og få dem til at hjælpe med at grave kartofler op, smage på krydderurter og vælge deres yndlingsgrøntsag til kartoffelsalaten. Og har man ikke selv afgrøder i haven, kan man køre en tur ud i sommerlandet, hvor man fx kan finde hyldeblomster og vilde bær til salaten eller softicen,” siger Tove Færch.
Du kan inddrage børnene i alle dele af madlavningen. Lige fra at finde opskriften i en kogebog eller på Ipad’en til at vælge varerne på hylderne i supermarkedet og lave selve retten eller bagværket. Nedenfor har Karolines Køkken samlet seks gode råd til madlavning med børn.
6 gode råd fra Tove Færch til at få børnene med i køkkenet |
|
FAKTA
Om undersøgelsen:
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på 1.005 webinterviews indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 29. januar til 9. februar 2016. Heraf er 464 interviews gennemført blandt forældre, der har hjemmeboende børn under 18 år. Det er denne gruppe, som i undersøgelsen betegnes som mødre og fædre.
Nøgletal fra undersøgelsen:
- Børnene hjælper i køkkenet mindst én gang om ugen hos 59 pct. af børnefamilierne.
- 24 pct. af forældrene mener, at det tager for lang tid, når børnene skal hjælpe i køkkenet.
- 12 pct. mangler inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen.
- 13 pct. af forældrene er bange for, at børnene skærer sig.