Sundhed og Sygdom

Hvad er svangerskabsforgiftning ?

Bare ordet får det til at lyde som noget alvorligt og kritisk, men heldigvis er det ikke så slemt. Selvom det hedder svangerskabsforgiftning, så har det ikke noget med det som vi normalt forbinder med ordet forgiftning at gøre. I stedet handler det om at der opstår æggehvidestoffer i blodet samt oftest også forhøjet blodtryk, dette kan være medvirkende til at der opstår kramper, også kaldet før-kramper eller præeklampsi. Kramper i graviditeten kan være farlige for både den gravide men også for fosteret ved den manglende ilttilførsel til hjernen, som kan medføre bevidstløshed hos den gravide.

Svangerskabsforgiftning opstår oftest sidst i graviditeten, nærmere betegnet i den sidste halvdel. Heldigvis er det meget sjældent at tilstanden rammer, men desværre bliver omkring 3 % af alle gravide danske kvinder ramt af svangerskabsforgiftning i deres graviditet. Det vides ikke helt hvorfor eller hvordan den opstår, men det formodes at det grundlægges allerede helt i starten af graviditeten, på det tidspunkt hvor moderkagen begynder at blive dannet. Efterfølgende så udvikler alle de små blodkar inde i moderkagen sig ikke helt som de burde, og derfor bliver blodgennemstrømningen i moderkagen ikke som hos andre gravide kvinder. Det medfører for den kommende moder, blandt andet forhøjet blodtryk, hovedpine, ophobning af væske i kroppen mv.

Førstegangsfødende har op til 6 – 8 gange større sandsynlighed for at udvikle svangerskabsforgiftning end en kvinde som har født tidligere, men det er ikke noget som du skal gå og bekymre dig om i hverdagen. Der er enkelte forhold som menes at være medvirkende til at nogle kvinder udvikler svangerskabsforgiftning, som for eksempel overvægt, hvis din mor havde det under din graviditet, sukkersyge eller hvis du i forvejen har forhøjet blodtryk.

I starten kan det være mindre ændringer som kan være tegn på at der er noget som ikke er som det burde være. Derfor skal nedenstående tegn tages som en advarsel fra din krop på at du bør kontakte din læge eller jordemor, hvis du oplever nogle af nedenstående ændringer. Selvfølgelig kan nedenstående også opstå uden at der er noget galt, og bare være et udtryk for de almindelige ændringer som din krop gennemgår under graviditeten. Men som gravid bør du være ekstra opmærksom, og hellere snakke med din læge eller jordemor en gang for meget, for måske bare at få af vide at alt er fint.

Mulige tegn på svangerskabsforgiftning:

Flimren for øjnene – et tegn kan være at dit syn ind i mellem bliver sløret eller diffust,

Kraftig og trykkende hovedpine – vær opmærksom hvis du oplever en trykkende hovedpine, som sidder lige under panden

Utilpashed – kvalme og utilpashed udover den normale kvalme som følger med en graviditet, samtidig med at denne form for utilpashed kommer senere i graviditeten og derfor kan være et tegn på at noget ikke er i orden

Trykken for brystet – en trykken for brystet, eventuelt i kombination med opkastning kan også være et tegn

Hævede ben – hæver dine ben mere end normalt i forbindelse med en graviditet, kan det være tegn på væske-ophobning i benene og derved en eventuel svangerskabsforgiftning

Symptomer:

Æggehvidestoffer i urinen – begynder din urin at indeholde flere æggehvidestoffer, er det signal om at nyrerne ikke fungerer som de plejer. Det vil sige, at nyrernes normale funktion med at holde på blandt andet proteiner som æggehvidestoffer, ikke fungerer og derved bliver der udskilt større mængder proteiner i form af æggehvidestoffer i urinen.

Vægtstigning – begynder din vægt at stige kraftigt over en kort periode, det vil sige mere end almindeligt vægtstigning i forbindelse med graviditet, så kan det være tegn på svangerskabsforgiftning. Dette skyldes, at der begynder at ophobes væske i kroppen, blandt kan dette også forekomme i ansigtet.

Forhøjet blodtryk – et af de tydelige tegn er forhøjet blodtryk, som vil kunne opdages ved et besøg hos din læge eller jordemoder.

Behandling af svangerskabsforgiftning er som udgangspunkt, at du tager den med ro og bliver sygemeldt fra dit arbejde for at kunne slappe mere af. Stress og fysisk arbejde er kendt for at være medvirkende til at forværre situationen, så det er derfor vigtigt med ro og afslapning.

Alternativt i alvorligere tilfælde kan det kræves indlæggelse eller behandling med blodtryks-sænkende medicin. En anden behandling kan være at sætte fødslen i gang før tid, fødslen får tilstanden til at forsvinde. Men det er ikke nødvendigvis det rette tidspunkt at forløse barnet, hvis det ikke er tilstrækkeligt udviklet på det pågældende tidspunkt.