Baby

Problemer med at sove i 4 – 7 måneders alderen

Dit barn vil højst sandsynligt begynde at sove igennem natten når det er omkring 3 måneder gammel. Mange babyer er utrolig opmærksomme og lærenemme selvom vi ikke lige lægger mærke til det, og et barn vil hurtigt finde ud af at sovetid betyder at mor ikke er lige i nærheden.

Dette er hvad der normalt betegnes som separationsangst og er en helt normal del af et barns udvikling. Men det kan være en hård periode for forældrene, fordi mange børn kan være utrolig stædige og pudsigt nok er det ofte omkring sengetid.

Måske er det lige omkring denne alder at du så småt begynder at præsentere dit barn for forskellige former for babymad, hvilket kan have den positive virkning at barnet føler sig mere søvnig. Vær opmærksom på at du stille og roligt introducerer de nye rutiner til dit barn, så det ikke sker for hurtigt. Det kan være at dit barn har svært ved at falde i søvn, eller hele tiden vågner op og kalder på dig, så er det fordi at det er hyggeligt at have mor indenfor rækkevidde. Det er her vigtigt at du hjælper barnet til at kunne sove for sig selv.

Undgå at ændre jeres rutiner omkring sengetid. Du kan måske starte med at give barnet et varmt bad efterfulgt af spisetid. Sørg for at sidde et roligt sted hvor du kan hygge om dit barn, måske synge lidt eller læse en historie for barnet – det er også en god mulighed for at styrke mor-barn båndet. Hvis dit barn ikke falder i søvn lige med det samme, så prøv eventuelt at lægge det i sin egen seng mens du sidder i en behagelig stol ved siden af og synger eller læser for barnet. Du kan eventuelt også stå ved siden af sengen og nusser barnets mave eller ryg, mens du synger.

Efter 1 uge eller måske 2 uger, begynder du lige så stille at flytte stolen lidt væk fra sengen, men stadig så at dit barn kan se dig og ved at du er tæt på. Fortsæt med at snakke, synge eller læse som du plejer. Hvis barnet begynder at græde i længere tid, så gå hen til sengen og trøst barnet, men læg det ned i sengen igen og sæt dig tilbage i stolen så barnet ved at du stadig er der.

Indenfor 1 til 2 uger, kan du prøve at flytte lidt længere væk fra sengen. Barnet vil måske undre sig over hvad du laver, så hav lidt tålmodighed for det kan tage tid indtil dit barn har vænnet sig til de nye rutiner. Du kan måske også bruge tiden til at lægge vasketøj sammen, samtidig med at i snakker sammen så det bliver en hyggestund samtidig med at der ikke er fokus på sengetid og at nu skal der soves. På denne måde vil barnet vænne sig til, at tiden omkring sengetid også kan være hyggelig og at det i orden at sove for sig selv.