Sundhed

Undgå hostesaft indtil barnet er fyldt 2 år

Er barnet ikke så gammelt og har en smule hoste ? så er det en god ide at vente med at give barnet hostesaft og i stedet prøve andre gode råd eller lade naturen gå sin gang og give hosten den tid det tager før den går væk af sig selv.

Hostesaft har den medicinske egenskab at det indeholder stoffer som løsner den slim som har tendens til at sætte sig fast i luftvejene og forårsage hoste.
Der har i Frankrig været konstateret tilfælde, hvor små børn under 2 år har udviklet problemer med vejrtrækningen samt akut bronkitis efter at have fået et slimløsende produkt i form af hostesaft.

Slimløsende præparater har den effekt at det er medvirkende til at øge udskillelsen af det slim som kommer fra bronkierne samt lindre hoste.
Hos børn under 2 år har hostesaft endnu ikke helt den samme slimløsende effekt som hos voksne og større børn.
Den slim som dannes har svært ved at komme væk og vil blive siddende i luftvejene, hvilket kan være medvirkende til at der kan udvikles en betændelsestilstand i bronkierne som er en del af vores åndedrætsorgan.

Når bronkierne bliver betændte, vil deres diameter blive reduceret og gøre det sværere at få luften igennem. Derudover vil der forekomme en øget slimproduktion fordi slimhinderne bliver beskadiget, og dette medfører så hoste hos barnet og at barnet har svært ved at få luft – en tilstand som i daglig tale også kaldes bronkitis.

Hos helt små børn frygtes det at slimløsende præparater har den stik modsatte effekt som nævnt ovenfor, nemlig at det reelt medfører mere slim hos barnet. Derfor bør du være særlig opmærksom på brugen af hostesaft til børn under 2 år.

Ved lidt større børn er det en god ide at du rådfører dig med din læge eller apoteket, før du giver dit barn slimløsende medicin i håndkøb.

Gode og simple ikke-medicinske råd som kan hjælpe dit barn med at trække vejret bedre:
– brug en luftfugter, så at luften i barnets værelse ikke bliver for tør og samtidig bevirker at temperaturen i rummet ikke bliver for høj
– undlad at ryge i nærheden af barnet også udendørs, rygning har en irriterende effekt på vejrtrækningen
– sørg for regelmæssigt at få luftet ud på barnets værelse
– giv barnet rigeligt med væske i form af vand, mælk eller frugtsaft, for at undgå dehydrering og samtidig reducere produktionen af det tørre slim.