Bliv gravid

Ægløsning

Hvad er ægløsning ?
Ægløsning forekommer når det modne æg frigives fra æggestokken, og skubbes ud af den beskyttende follikel, gennem æggelederen og ned i livmoderen. Ægget er nu klar til at blive befrugtet af en sædcelle. Hvis ægget ikke bliver befrugtet, vil det blive udskilt sammen med blodet i forbindelse med den næste menstruation.

Hvis ægget derimod bliver befrugtet, vil det sætte sig fast på indersiden af livmodervæggen, som til formålet er blevet en smule tykkere for at kunne beskytte det befrugtede æg.

Fakta om ægløsning:

  • et æg kan leve op til 12-24 efter at det har forladt æggestokken
  • kun et æg frigives ved hver ægløsning
  • ægløsningen er påvirkelige for kvindens sinds-stemning, stress, sygdom mv.
  • i nogle tilfælde kan kvinde føle en kort smerte når ægget frigives
  • det tager et befrugtet æg omkring 6-12 dage at sætte sig fast
  • hver kvinde fødes med 1 mio. ubefrugtede æg

Følg din ægløsning
Den månedlige cyklus beregnes fra den første menstruationsdag og frem til den første dag i den næste menstruation. Som regel er denne periode på omkring 28-32 dage, men dette er helt forskelligt fra kvinde til kvinde og kan variere med en kortere eller længere periode.

Hvis du ønsker, at beregne din menstruationscyklus skal du starte fra den dag hvor din sidste menstruation startede eller tælle 12-16 dage tilbage fra den næste forventede menstruation.
Det er mest almindeligt, at kvinder har ægløsning omkring fra dag 11 til dag 21 i deres cyklus, fra sidste menstruations startdato.

Det er denne tid omkring ægløsningen, hvor kvinden har størst sandsynlighed for at blive gravid. Det er ikke sikkert, at ægløsningen finder sted på samme dag fra måned til måned, så det er en god idè at holde øje med sin cyklus hvis man har planer om at blive gravid.

Du kan beregne hvornår du kan forvente, at få ægløsning næste gang via en online ægløsningsberegner, og se hvornår du har bedst mulighed for at blive gravid.

Hvordan ?
Der er flere forskellige måder til hvordan du kan holde styr på din ægløsning, du kan blandt andet måle din temperatur eller ved at måle indholdet af østrogen i urinen.

– I løbet af menstruationscyklussen sker der en forandring i kropstemperaturen, herunder i forbindelse med selve ægløsningen hvor temperaturen vil stige.
I starten af cyklussen er temperaturen normal, når tiden nærmer sig for ægløsningen vil kropstemperaturen lige så stille stige og forbliver høj indtil den næste cyklus. Årsagen til denne temperatur-stigning kan findes i hormonet – progesteron, som under ægløsningen forøger sin mængde i kroppen.
Ved at holde øje med din kropstemperatur dag for dag, kan du se hvornår du kan forvente at få ægløsning. Måling af temperaturen er en god retningslinie men der er også andre faktorer såsom sygdom eller stress som kan påvirke din temperatur, men temperaturen giver en god indikation af din menstruationscyklus.

– I forbindelse med din menstruationscyklus vil niveauet af østrogen være lavt i starten af cyklussen. Når ægget modnes vil indholdet af østrogen stige, og dette er signalet til hjernen om at et æg er modent og klar til frigivelse.
Når ægget frigives stiger mængden af hormonet progesteron, som hjælper med at tykne livmoder-væggen så ægget kan sætte sig fast. Kroppen producerer progesteron i omkring 12-16 dage, hvis ægget bliver befrugtet vil kroppen fortsætte med at producere progesteron ellers går ægget til grunde.

Du kan købe en række forskellige tests som kan måle indholdet af østrogen i urinen, og dermed give en indikation af at ægløsningen er på vej.