Bøger

Bog om sorgen over at miste et ufødt barn

Sorgen over at miste sit ufødte barn er ubeskrivelig og er svært at sætte ord på, en situation som det samtidig er svært for andre at sætte sig ind i medmindre at man selv har været i samme situation.

Med denne bog bliver der sat ord på det svære valg flere og flere forældre kommer til at stå i, når en graviditetsscanning ikke går som ventet. Når de får beskeden – “jeres barn er sygt, ønsker I at afbryde graviditeten?” står de kommende forældre med et umuligt valg, der fører mange svære følelser og tanker med sig.

Det er lige præcis hvad en forventningsfuld, kommende mor oplevede da Lisa Meisner Kofoed d. 21. juli 2012 pludselig befandt sig i sit livs sværeste valg. En rutinescanning af det lille foster i hendes mave som skulle have været et glædeligt møde med deres ufødte barn – en lille pige. Men scanningen viste svære misdannelser, og endte i stedet med, at Lisa og hendes mand skulle tage stilling til, om de ville fortsætte eller afbryde graviditeten. I stedet for den spirende moderfølelse og forventningens glæde blev de positive følelser på kort tid afløst af en dyb sorg og tomhed.

I dag, hvor fosterdiagnostikken er så udviklet, som den er, stilles flere og flere over for valg, de helst var fri for. Og valg, som de efterfølgende skal leve med konsekvenserne af. Skal graviditeten afbrydes? Hvordan træffer man som forældre sådan et valg? Og lever med det?

Lisa Meisner Kofoed har skrevet den bog, hun gerne selv ville have haft mulighed for at læse og spejle sig i, da hun og hendes mand helt uventet pludselig befandt sig i situationen og skulle bearbejde en sorg over deres døde, ufødte barn. Ud over at fortælle sin egen historie, taler hun i “Sorg, mit barn” med otte fagpersoner – en jordemoder, en overlæge, en lektor i sprogpsykologi, en antropolog, en filosof, en præst og flere psykologer. De taler om skyld, skam, eksistens, etik – og om de svære tanker og følelser der opstår hos mennesker, der tvinges ud i at skulle træffe et valg om liv eller død.

Lisa Meisner Kofoed har skrevet bogen “Sorg, mit barn – om at miste et ufødt barn” som en håndsrækning til de mange andre forældre, der bliver stillet i det samme svære valg og til deres pårørende, der står på sidelinjen. Alle dem, der aldrig mødte de små liv, og som derfor kan have svært ved at forstå, hvor voldsomt det er at miste et ufødt barn. Bogen er også til det uundværlige fagpersonale, der arbejder med forældre, der mister – enten når den svære beslutning skal træffes, under fødslen og afskeden eller i sorgprocessen efterfølgende.

“Små fødder sætter også spor,” siges der. Lisas datter, Smilla, har sat spor i sin familie, selv om hun aldrig nåede at se dem. Men hun var her. Præcis som mange andre små babyer. De har været her! Og derfor er der brug for at tale om dem, og alt det, de har betydet og betyder. En sorg, der ofte er usynlig for verden, men nu beskriver Lisa Meisner Kofoed den i samarbejde med eksperterne.

Du kan købe bogen på Bogreolen.dk eller på Saxo.dk