Væske fra brysterne

Der kommer væske fra mine bryster, skal jeg være bekymret ?

I løbet af graviditeten, sker der mange forandringer med din krop som forbereder sig på det nye liv.
Brysterne er nok den del af din krop som er udsat for den største forandring under din graviditet; brysterne forøger deres størrelse, de bliver mere ømme og du kan også opleve at der kommer lidt væske ud af brystvorterne.

Dette er helt normalt, og der er derfor ingen grund til at være bekymret, det er blot en af de fysiologiske forandringer som sker med din krop hvor især dine bryster forbereder sig på at skulle være næringskilde for det kommende lille barn.

Du bør dog holde øje med den væske som kommer fra dine bryster, og være opmærksom på hvordan væsken ser ud og om den ændrer sig, da dette kan være tegn på at der måske kan være opstået problemer.

I første trimester
Brysterne vil, som følge af påvirkningen fra hormonerne østrogen og progesteron (de typiske graviditetshormoner), føles mere spændte, vil blive større samt føles ømme.
I denne første tid af graviditeten, vil du sjældent opleve at der kommer væske fra dine bryster, men det kan dog forekomme for nogle kvinder.
I enkelte tilfælde kan den gravide kvinde opleve, at der kommer en smule væske ud af brysterne, dette vil forekomme som en lidt gullig væske.

I andet trimester
Brysterne forøger deres størrelse og vil føles mindre spændte. Fra omkring midten af det andet trimester, omkring 20. graviditetsuge vil du kunne opleve at der begynder at komme en smule væske ud af dine bryster.
Denne væske er en tynd form for mælk, men er på nuværende tidspunkt stadig ikke helt den mælk som senere skal danne næring for dit barn. Den rigtige mælk vil langsomt blive dannet under resten af din graviditet, og vil blive lagret i dine bryster.

I tredie trimester
Dine bryster vil nu have nået deres maksimale størrelse under graviditeten, i deres forberedelser til den forestående amning som vil begynde kort efter fødslen. I forbindelse med amningen vil brysterne endnu engang forøge deres størrelse, som følge af den øgede produktion af mælk til barnet.
Der vil nu forekomme mere væske fra brysterne, og nu vil der komme væske fra begge bryster hvor tidligere var det mest blot fra det ene. Dette er dog helt normalt.

Det er vigtigt, at sørge for hele tiden at holde området omkring brystvorterne rene, så at der ikke dannes skorper af indtørret væske som kan give anledning til infektion.
Hvis du oplever, at det begynder at klø eller området omkring brystvorterne virker irriteret, bør du kontakte din læge eller jordemor.

Hvornår bør du kontakte din læge ?
Væsken som ind imellem løber fra dine bryster vil være gennemsigtig med en antydning af gullig farve, og vil når fødslen nærmer sig blive mere tyk når mælken er ved at være helt klar til amningen.

– Hvis den væske som kommer fra dine bryster begynder at få en lidt grønlig farve, dette kan være tegn på bakterier indeni brystet og herved en infektion i brystet.
– Hvis der i væsken fra brysterne kommer antydninger af blod, hvilket er tegn på en alvorlig infektion i brystet, og så skal du kontakte din læge hurtigst muligt.

Andre artikler

Back to top button