Aromaterapi og graviditet

Må du bruge aromatiske olier mens du er gravid ?
Det er et rigtig godt spørgsmål og der findes da også flere forskellige holdninger til dette spørgsmål – nogle mener at gravide helst skal undgå olierne mens andre mener at der ikke er nogle problemer med at bruge dem under graviditeten.

Her vil vi give dig et overblik over fordele og ulemper i forbindelse med brug af aromatiske olie mv. mens du er gravid, så kan du jo selv tage stilling til hvad du føler er bedst for dig.

Fordele
Der er en række aromatiske olier som vil kunne hjælpe dig at reducere for eksempel morgenkvalmen, reducere strækmærker, hudproblemer, forstoppelse samt træthed. Derudover kan olierne også bruges til en gang god massage som kan hjælpe dig med at få slappet af i krop og sjæl, og bare nyde en rolig og afslappende stund hvor det udelukkende drejer sig om dig og dit velbefindende.

Der er da heldigvis aromatiske olier som det anses at være iorden at bruge i forbindelse med graviditet, nogle af olierne kan med fordel fortyndes en lille smule i forhold til normalt.
Olier som kan bruges under graviditet er:
Kamille
Lavendel
Ylang-Ylang
Bergamotte

Ulemper
Det har vist sig at visse olier har været med til at forårsage spontane aborter og sammentrækninger af livmoderen hos gravide.
Personer med sukkersyge bør også undgå olierne, og da det er et kendt fænomen blandt gravide at de kan blive ramt af midlertidig sukkersyge som følge af graviditeten, bør olierne i disse situationer også undgåes.
Olierne bør udelukkende bruges eksternt, dvs, på huden og bør under ingen omstændigheder indtages, da dette kan være direkte skadende.

Nogle af de olier som du bør undgå mens du er gravid, er:
Kanel
Cedertræ
Basilikum
Rosmarin
Myrra
Jasmin
Pebermynte

Jasmin bør ikke bruges mens du er gravid men kan med fordel bruges under fødslen.
En god rettesnor vil være at undgå aromatiske olier i de 4 første måneder af graviditeten, og hvis du er det mindste i tvivl bør du snakke med din læge eller en som kender til oliernes virkning.
Du bør derfor være varsom med at bruge aromatiske olier mens du er gravid, med mindre du er fuldstændig klar over virkningen og eventuelle bivirkninger af de pågældende olier.

Hvis du er i tvivl så lad være med at bruge olierne, indtil du ved med sikkerhed at de ikke er forbundet med risici i forbindelse med graviditet.

Andre artikler

Back to top button