Børn

Mors dårlige samvittighed

Som mor har du et kæmpe ansvar for dit barn, og man spekulerer hele tiden på om man nu gør det rigtige for sine børn. Disse spekulationer vil følge dig som mor resten af dit liv, selv når ungerne er blevet voksne og har stiftet familie.

Mødre føler dårlig samvittighed over alt, fra hvor meget tid de bruger sammen med deres børn til hvilken type ble de køber.

1. Får mit barn nu nok at spise ????
Amning kontra flaske – denne debat har kørt i mange år og vil helt sikkert fortsætte i lang tid fremover. Mange mødre har dårlig samvittighed over ikke at kunne amme deres børn – men hvorfor dog det ? Det er da helt legalt, ikke at kunne producere mælk nok til sit barn, eller at have et job der gør at du ikke har mulighed for at amme dit barn og istedet er nødt til at ty til andre alternativer, eller der er en helt tredie årsag – dit barn skal jo trods alt have noget at spise.
Der florerer stadig blandt mange kvinder den holdning, at det eneste rigtige er, at amme sit barn.
Er det blevet videnskabeligt bevist, at børn der får mælke-erstatning har det dårligere end børn der bliver ammet ? – nej vel, så tag det roligt og nyd at dit barn vokser.

Brystmælk er derfor ikke det eneste ene for dit barn – så længe dit barn får kærlighed, tryghed, er sund og rask er der ingen grund til bekymring.

2. At bruge fjernsynet som barnepige
Du kommer træt hjem fra en dag på arbejdet og der skal laves aftensmad, så du parkerer børnene foran fjernsynet med en tegnefilm. Desværre kan konsekvensen ved dette blive, at de ikke er til at trække væk fra skærmen. Så alt med måde.
Så længe børnene er små – under 2 år, bør man ikke lade de små se særlig meget fjernsyn, dvs. det skal holdes på et minimum og ikke i for lange perioder af gange. Du kan evt. vælge nogle små korte tegnefilm eller film for små børn. Vær desuden kritisk med hvad du lader de små se, hvis der er ældre børn i familien gider de ikke se film for helt små børn og vil derfor vælge noget der er mere for deres alder – det er utrolig, så hurtigt små børn finder ud hvordan fjernbetjeningen virker !!!

Så slap bare af, et par enkle regler i familien for hvad de små skal se og hvor længe, så kan du lige få klaret lidt småting i mellemtiden.

3. En omgang fastfood
Det er fredag og weekend, så skal der slappes af og hygges med fast-food, eller det har været en lang dag og en hurtig løsning er blevet en pizza eller fastfood fra den nærmeste grillbar.
Det er ingen hemmelighed, at fastfood ikke ligger i den sunde ende af madskalaen men en enkelt gang imellem gør ikke skade, så længe det ikke bliver vane.
Der findes også andre alternativer – lav selv burgerne derhjemme og lad børnene være med til at lave deres egen burger. De fleste supermarkeder har burgerboller, en pakke hakket kød kan hurtigt blive til bøffer, salat og anden tilbehør vælges efter børnenes smag. Det er hyggeligt, at sidde med og hjemmelavede burgere mætter langt mere.

Hvis du har mod på det, kan du også lave din egen pizza og lade børnene vælge tilbehør og selv pynte deres helt egen pizza. Det skal nok vække jubel.

4. Vuggestuen
Man kan spørge sig selv, om det er hårdest for barnet eller for moderen når barselsorloven er slut og den lille skal starte i vuggestue – de fleste vil nok sige at det er hårdest for moderen.
Det er da heller ikke nemt, at gå fra sit barn som ikke forstå hvorfor du pludselig går. At skulle skilles fra sit barn efter en lang periode der har været koncentreret om den lille nye.
De fleste mødre glæder sig til at starte på arbejdet igen og er glade for deres arbejde, det føles derfor hårdt når man samtidig spekulerer på om den lille har det godt og ikke er ked af det fordi man ikke er der.
Meeeen, det er faktisk sundt for barnet at komme i vuggestue – være sammen med andre børn, hvor de bliver stimuleret og får en masse nye indtryk i deres verden.
For at gøre denne overgang lettere for både dig og dit barn, kan du indføre en tilvænningsperiode hvor du f.eks. aftaler med vuggestuen at du lader dit barn være der i kortere perioder, som efterhånden bliver af længere varighed. Eller lad en bedsteforælder aflevere barnet.
Lad tilvænningsperiode vare 2 uger, så barnet vænner sig til at blive ladt alene og finder ud af, at du kommer igen.

5. Økologi eller ej
Du vil gerne gøre det bedste for dit barn, også når det gælder den mad som dit barn spiser. Økologiske varer herunder frugt og grønt er godt, men det koster også mere end de almindelige varer. Du skal ikke have dårlig samvittighed over ikke, at køre en helt økologisk linie når det gælder fødevarer – det kan nemlig hurtigt blive en dyr fornøjelse for en almindelig familie på 4 personer.
Køb eventuelt økologisk frugt og grønt, der findes et stort udvalg i de fleste supermarkeder. Eller hold dig til et mindre udvalg af økologiske varer, som familien kan lide.
Så længe du og din familie spiser fornuftigt og varieret – så kan det ikke gå helt galt.