Børnesygdomme

Vaccination – Obligatorisk eller et valg ?

I mange lande er vaccination af børn obligatorisk for bestemte sygdomme, i Danmark er vaccination af små og større børn et gratis tilbud fra det offentlige.

Tilbuddet omfatter vaccination mod ialt 9 sygdomme, og er fordelt således at det første prik gives når barnet er fyldt 3 mdr. og helt frem til barnet er 12 år. Et tilbud som de fleste forældre heldigvis vælger, at benytte sig af til deres børn.

Hvad er en vaccination ?
En vaccination er en forebyggende metode mod sygdomme, hvor der ellers kunne være en risiko for barnets helbred.

Vaccinationen består af dele af virus, som bliver sendt ind i barnets blodbane, hvorved barnets immunforsvar vil begynde at danne antistoffer mod denne virus. Hvis barnet så på et senere tidspunkt skulle blive udsat for den pågældende virus, vil barnet være immun overfor den og derved undgå at blive syg.

Hvad omfatter en vaccine ?
Tilbuddet om gratis vaccination af børn i Danmark omfatter følgende vaccine mod følgende sygdomme og gives i den angivne alder:

Alder  – Vaccination mod
3 mdr.  – difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib 1
5 mdr.  – difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib 2
12 mdr. difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Hib 3
15 mdr. MFR 1
4 år MFR 2 (pr. 1. april 2008)
5 år difteri, stivkrampe, kighoste, polio revaccination

12 år MFR 2 og til piger HPV(vacc. mod livmoderhalskræft)
Endvidere kan kvinder vaccineres gratis mod røde hunde
Kilde: Statens Serum Institut

Vaccinationerne foretages hos den praktiserende læge.

Difteri
En bakterie som kan give kraftig og livstruende halsbetændelse. Sygdommen findes ikke mere i Danmark, men kan forekomme i enkelte lande hvor der ikke vaccineres 100%.

Stivkrampe
Infektion med stivkrampe sker som oftest ved åbne sår, som inficeres med en bakterie som producerer et giftstof som forårsager kroppens muskler til at krampe sammen. En vaccination mod stivkrampe virker i 10 år.

Kighoste
Skyldes en bakterie som hos små børn kan være alvorlig, da hosten kan medføre slimdannelse som et lille barn luftveje ikke er istand til komme af med, og sætter sig fast hvorved barnet ikke kan trække vejret.

Polio
Polio er ikke længere en sygdom man støder på i dagens Danmark, polio kaldes også børnelammelse, skyldes en virus som angriber hjernen og rygmarven med lammelse som følge indenfor meget kort tid. I starten af 50′erne var landet ramt af en polio-epidemi som senere medførte indførelse af gratis vaccination for skolebørn mod sygdommen. Sygdommen betragtes idag mere eller mindre som udryddet i Danmark, og resten af verden.

Hib-infektion (Hæmophilus influenzae type b)
Kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse.

MFR1 og 2
Der vaccineres mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
Mæslinger forårsages af et virus som medfører blandt andet høj feber, forkølelse, udslæt og kan i alvorlige tilfælde medvirke til lune- eller hjernebetændelse. Sygdommen smittes via luften og forekommer yderst sjældent i Danmark. Fåresyge skyldes et virus, og smitter ved nærkontakt. Sygdommen giver feber og hævede kirtler omkring kæben, hvorved sygdommen også har fået sit navn udfra det “fårede” udseende som patienten får.
Røde hunde, sygdommen er idag forholdsvis sjælden i Danmark, men er alvorlig for gravide kvinder indenfor de første 3 måneder af graviditeten. Sygdommen kan hos gravide forårsage skader på fosteret såsom medfødt blindhed og døvhed, eller abort. Vaccinationen gives 2 gange, først ved 15 måneders alderen og herefter når barnet er 4 år.

HPV (Livmoderhalskræft)
Vaccinen blev indført i 2008, og gives til piger i 12-års alderen. Gives forebyggende mod livmoderhalskræft og kønsvorter.

Bivirkninger ?
Vaccinationer kan give bivirkninger i forbindelse med selve stikket, i form af rødme, hævelse, utilpashed og feber.