Sundhed og Sygdom

Klamydia og graviditet

En australsk undersøgelse har fundet ud af, at der er større risiko for at unge kvinder rammes af klamydia under graviditeten. Undersøgelsens resultater er blevet offentliggjort i det australske og new zealandske Tidskrift for gynækologi og obstetrik.

Den australske undersøgelse omfattede kontrol af en gruppe på 212 gravide unge kvinder, og i forbindelse med denne kontrol blev det konstateret at 29 af kvinderne viste sig at være positive for klamydia-infektionen. Det svarer til 13,7% af de undersøgte kvinder, og omkring 9,4% af de ramte kvinder var blevet inficeret med infektionen på et tidspunkt under deres graviditet.

Klamydia er en bakterie som overføres ved seksuel kontakt, bakterien kan sagtens ligge i dvale i flere år før den bryder ud. Risikoen for kvinder som ikke er gravide, er kraftig underlivsbetændelse som desværre kan medføre ufrivillig barnløshed på sigt. For gravide kvinder kan man risikere for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt, eller ved fødslen, at overføre bakterien til sit barn som kan udvikle øjenbetændelse og lungebetændelse, hvilket dog forekommer sjældent.

Symptomer

Symptomerne for klamydia kan ofte være svære at opdage, det mest almindelige vil dog være en svidende fornemmelse når du skal tisse. Derudover er der ingen øvrige symptomer på infektionen.
Infektionen konstateres hos en læge udfra en podning eller en urinprøve.

En ting er dog sikkert, at hvis den ene part i et forhold har fået konstateret infektionen er det næsten sikkert at partneren også har bakterien, og begge kommer derfor i medicinsk behandling.

Behandling

Behandlingen for klamydia-bakterien klares forholdsvis nemt med en omgang antibiotika, hvis kvinden samtidig er gravid vil hun få en speciel type af antibiotika, som ikke skader fosteret.