Venter du tvillinger eller flere ?

Graviditet med et enkelt barn er det mest almindelige for de fleste kvinder, men graviditet med tvillinger, trillinger eller måske flere forekommer oftere og oftere.

Trillinger og i sjældnere tilfælde også firlinger ses oftere end tidligere efter at kunstig befrugtning vinder mere frem, og kvinderne får hormonbehandling for at stimulere og øge produktionen af æg. Derudover får kvinden ofte lagt flere æg op i livmoderen som kan medføre graviditet med flerlinger end hvis det sker via naturlig vej.

Graviditet med tvillinger forekommer oftest i familier som i forvejen har en stor tendens til at føde tvillinger.
Hvis du er gravid med tvillinger vil du kunne forvente at mange af de normale graviditets-symptomer bliver fordoblet eller forekommer i højere grad end ved graviditet med et barn.

Du vil i højere grad kunne forvente at tage mere på i vægt, og vil som følge af den mere vægt bliver mere besværet i det daglige, føle dig utrolig træt, oftere have ondt i ryggen og benene samt hovedpine.
Du kan nok også roligt begynde at forberede dig på at du med stor sandsynlighed kommer til at føde ved kejsersnit, hvilket er meget udbredt når det drejer sig tvillinge-fødsel…eller flere på samme gang.

“Der er en til!”, er en velkendt kommentar ved scanning hvor det ved en scanning 3 måneder henne i graviditeten vil være muligt at se om der er 1 eller 2 små nye liv på vej i livmoderen.
En jordemoder vil dog hurtigt kunne få en fornemmelse for om du venter tvillinger blot ved at se på hvor hurtigt din mave vokser.

Fra uge 20 begynder det at gå stærkt, nu vil det være muligt for din jordemoder at høre om der er 2 hjerter, eller mærke om der er 2 hoveder til stede derinde og vil med stor sandsynlighed kunne sige om du venter tvillinger.
Men det er ikke altid at det er muligt at sige med sikkerhed om der er to, det kan være at det ene barn dækker for det andet, hvorved det kan være svært at opdage ved en scanning.
En graviditet med tvillinger vil normalt give de typiske graviditets-symptomer men der vil samtidig kunne opleves en del aktivitet i livmoderen som måske kan give grundlag for den tanke at der kan være to derinde.

Forberedelse til to børn
Når en kommende mor ved scanning pludselig finder ud af at der rent faktisk er 2 børn på vej, opstår der straks en masse tanker og spørgsmål om hvordan det vil påvirke familien, pludselig er der jo to i stedet for en. Det giver også en række praktiske problemer som skal løses for nu skal der købes to af hver ting til de små, dobbelt så meget tøj, dobbelt-barnevogn, to senge, der er to børn som skal ammes, skal trøstes eller beroliges.
Hvordan skal det nu kunne lade sig gøre ? og hvordan bliver der plads til det hele ? – alting skal nok løse sig og komme på plads.
Dog kræver det nok en hjælpende hånd fra din partner og familien, samt en god portion fleksibilitet og stor tålmodighed.

Andre artikler

Check også
Close
Back to top button