Børns sundhed

Pas på sommersolen

Sommeren og sommerferien har ramt landet, og dermed også dage til at dase på stranden eller i haven hvis vejret ellers er til det. For nogle går turen måske sydpå til sol og varme der, under alle omstændigheder er det vigtigt at sørge for at både store og små er godt beskyttet mod solens stråler.

Det er dejligt at komme ud og mærke solens varme stråler, men det er også samtidig vigtigt at være opmærksom på hvor lang tid du og dine børn tilbringer udenfor og om i er tilstrækkeligt beskyttede mod netop solens stråler.

Sollyset er vigtigt for vores sundhed og helbred, da det giver os vitamin D når vi er udenfor i dagslyset og solen rammer vores hud. Et vitamin som er vigtigt for vores organisme, fordi det er med til at sørge for at vores knogler optager kalcium(kalk) fra kosten.

Dog har sollyset også en række negative virkninger, nemlig de ultraviolette stråler som er med til at give vores hud den brune kulør så kan de også være medvirkende til solskoldning og forbrændt hud som på sigt kan medføre hudkræft. Det er derfor vigtigt, at sørge for at få sollys i den rette daglige dosis – både for børn og voksne. Det er også her du som voksen kommer ind i billedet for børnene synes bare at det er sjovt at være udenfor, og tænker ikke på farlige solstråler.

Børn under 1 år, bør kun opholde sig udenfor i direkte sollys i 2 timer om ugen, og samtidig været beskyttet af solhat samt lette bukser og en bluse.

Børn i alderen fra 1 år og op til 18 år, bør have en t-shirt eller tynd bluse på samt gerne noget på hovedet. Derudover godt med solcreme og steder som ikke er dækket af tøj, høj faktor og husk at solens stråler stadig kan trænge igennem tøjet så sørg også for at smøre under tøjet. Der skal smøres solcreme på igen når barnet har været en tur i vandet, og hvis barnet er udenfor i længere tid.

Den generelle regel som gælder for både børn og voksne er, at holde sig udenfor solens stråler mens den står højest på himmelen, nemlig mellem kl. 11 – 15. Så her kan det være en god ide at tage en pause indenfor eller i hvertfald finde en plads i parasollens skygge. Samtidig er det en god anledning til, at noget at drikke og spise, og måske en lille middagslur for de små størrelser i familien.

Børns hud er mere sårbar end hos os voksne, og de er ikke i stand til selv at regulere temperaturen, andet end når de selv synes det bliver for varmt.