Sundhed og Sygdom

Hvad er haresyge ?

Udfra en blodprøve fra den gravide kvinde kan det testes om hun bærer smitten for toxoplasmose, ved at undersøge om hun har dannet antistoffer mod sygdommen.

Alle nyfødte børn i Danmark testes som standard for om de er smittet med sygdommen, den medfødte sygdom ses dog meget sjældent. Det som forårsager sygdommen toxoplasmose er en parasit som oftest lever på katte men kan sagtens leve på andre dyr f.eks harer, sygdommen har da også det mere almindelige navn; haresyge.

Mennesker kan smittes med sygdommen via elementer som har været i forbindelse med afføring fra katte, herunder jord i køkkenhaven eller bede, sandkasser, kattebakken, kød der ikke er ordentligt gennemstegt og grøntsager der ikke er vasket.

Symptomerne minder mest om en influenza, og de fleste som smittes med sygdommen mærker oftest ikke at de er blevet smittet.

For gravide er der dog en risiko forbundet ved, at blive smittet med toxoplasmose idet sygdommen kan risikere at blive overført til fosteret. Risikoen for fosteret ved at blive smittet kan være misdannelser, hjerne- eller øjenskader.

Hvis det ved fødslen konstateres, at barnet har sygdommen vil der blive igangsat medicinsk behandling for at reducere de eventuelle skader som sygdommen kan medføre.

På nuværende tidspunkt findes der ingen vaccine mod sygdommen, og det eneste man kan gøre er at tage sine forholdsregler for at undgå at blive smittet:

– undgå at spise kød eller pølse som ikke er gennemstegt eller gennemkogt

– undgå rå æg, brug derfor altid pasteuriserede(varmebehandlede) æg med mindre de skal bages eller koges

– brug mejeriprodukter som er pasteuriseret, det vil sige at produkterne er behandlet med varme og eventuelle bakterier er derved dræbt

– vask frugt og grøntsager grundigt, så der ikke er jord på

– brug handsker ved havearbejde, hvor du er i kontakt med jorden – katte bruger ofte bede og sandkasser som toilet og kan derved overføre parasitten til mennesker

– få andre til at skifte kattebakken, hvis det ikke kan lade sig gøre så sørg for at have gummihandsker på når du arbejder med bakken og skolde selve bakken dagligt

– vask hænder regelmæssigt