Børnesygdomme

Røde hunde

Begynder dit barn at få et lyserødt, småplettet udslæt på kroppen kan det være et godt tegn på røde hunde, som er en helt almindelig børnesygdom i Danmark. De fleste børn er vaccineret mod sygdommen via MFR-vaccinationen som tilbydes gratis til alle børn i Danmark, og derfor findes der idag kun ganske få tilfælde af sygdommen.

Sygdommen røde hunde er en sygdom som er rimelig harmløs, og som udmærker sig ved sit rødlige plettede udslæt på barnets hud. Dit barn kan sagtens være blevet smittet uden at du opdager det, der kan nemlig gå lidt tid inden at sygdommen bryder ud og viser sig ved at der kommer udslæt.

Hvad er røde hunde ?
Sygdommen røde hunde (på latin kaldet rubeola) skyldes en virusinfektion og takket være MFR-vaccinationen forekommer den heldigvis meget sjældent.

Især forældre til piger skal være opmærksomme på at deres barn bliver vaccineret mod sygdommen inden pigen kommer i puberteten.

Symptomer på røde hunde

Sygdommen er heldigvis forholdsvis mild, og du kan sagtens være blevet smittet med sygdommen uden at opdage det.
Hos børn vil det oftest medføre en let feber, men det er ikke noget som vil give det store sygdomsforløb og sygdommen vil ikke sætte det store præg på barnet.

Der går ca. 2-3 uger efter at barnet er smittet, til sygdommen begynder at vise sig – dette vil være som et rødligt/lyserødt småplettet udslæt som vil starte omkring barnets ører, og brede sig til ansigtet, halsen, barnets overkrop og arme, udslættet kan dog også brede sig helt ned til barnets ben.

Barnet vil ofte klage over ømhed i nakken, forårsaget af hævede og ømme lymfeknuder – hvilket er et af de første tegn på sygdommen.
Hos voksne og større børn vil der følge ledsmerter med sygdommen, som kan tage noget tid før de går væk.

Pleje af barnet
Hold barnet hjemme fra daginstitution eller skole, indtil smittefaren er overstået ca. 5 dage efter at udslættet er opstået. Barnet behøver ikke at være sengeliggende men det vil være en god ide at sørge for at barnet får slappet af og tager det stille og roligt i de første dage.

Hvis i får gæster eller barnet får legekammerater på besøg, bør i lige informere gæster og legekammeraters forældre om at der er sygdom i familien, hvis der skulle være gravide kvinder i de besøgendes familie.

Undlad at tage barnet med på steder hvor der færdes mange mennesker, såsom for eksempel i biografen eller med ud at handle.

Røde hunde hos gravide
Planlægger du at blive gravid, og ved du ikke med sikkerhed om du har haft røde hunde, bør du sørge for at blive vaccineret så at du kan nå at danne antistoffer mod sygdommen inden en graviditet.
Er du gravid, skal du helst undgå kontakt med personer som kan udgøre en smittekilde for dig, især i de første 3 måneder af graviditeten er risikoen størst.

Risikoen for den gravide kvinde ved smitte med røde hunde er abort, eller medfødte misdannelser i form af blindhed, døvhed eller i svære tilfælde hjertefejl.