Barnets udvikling,  Børns sundhed

Børn og sport

Børn og sport er en rigtig god kombination, og det er der mange grunde til. Først og fremmest fordi sport fremmer børnenes fysiske udvikling, er godt for deres personlighed, giver en sund livsstil og gavner det sociale samvær med andre børn.

Derudover er det kendt at børn som har været aktive som barn vil fortsætte deres aktive liv som voksne, de vil have større fysisk styrke og vil kunne fastholde en fysisk aktivitet i længere tid som f.eks kræves af top-atleter. Dertil kommer at fysisk aktivitet en gevinst for at modvirke den stillesiddende aktivitet som blandt andet fjernsynet og computere medfører.

Sport fra en tidlig alder er også med til at gøre børnene mere socialt aktive samt de lærer at omgåes andre mennesker. Dog skal man altid i forbindelse med sport og fysisk aktivitet, tage hensyn til barnets alder og velfærd, herunder:

– Når barnet selv er istand til at give udtryk for hvilken sport de foretrækker, så bør dette respekteres og man bør ikke lade sine egne ambitioner påvirke barnets glæde ved sporten.

– I de første år er det vigtigt at barnet ikke overbelaster sin krop, da de stadig er i voksealderen og skal føle at sporten er en glæde og ikke en pinsel som gør ondt.

– Al fysisk aktivitet bør indledes med tilstrækkelig opvarmning, og vær opmærksom på at barnet ikke pjækker og kun gør tingene halvt.

– Hvis barnet bliver træt, får ondt eller på anden måde påvirkes af træningen, bør man lade barnet holde en pause og komme til kræfterne igen. Afpas træningen med barnets alder.

– Undgå monotone øvelser, der kan medføre at en øvelse bliver udført forkert og gør mere skade end gavn.

– Før træningen, bør barnet kun spise madvarer med let fordøjelige fibre og et lavt fedtindhold, samt i små portioner. Måltidet bør foregå et par timer før træningen begyndes.

– Hvis barnet er genert og indadvendt kan det være en god ide at lade barnet deltage i en team sport som fodbold, basketbold, håndbold mv., og for rastløse eller udadvendte børn kan en solo sport som svømning, skøjteløb, atletik være en god ide. Men det er helt op til børnenes egen interesse for hvilken sportsgren de kan lide, og ovennævnte skal ikke tages som en facitliste.