Gravid

10 gode tegn på at du er gravid

Der kan sagtens gå et stykke tid fra det øjeblik hvor du er blevet gravid til at du selv opdager det, enten ved at din menstruation udebliver eller at du begynder at opleve nogle af nedenstående symptomer.

Det kan være at du kun oplever enkelte af symptomerne, dette er meget forskelligt fra kvinde til kvinde – nogle bliver hårdt ramt og andre mærker næsten ikke noget til disse symptomer.

Hvis du begynder at opleve tegn på nedenstående symptomer, så køb en graviditets-test (kan fåes i mange supermarkeder eller på apoteket). De fleste graviditets-test vil omkring din første udeblevne menstruation være istand til at vise om du er gravid.

 Nedenfor er angivet en kort beskrivelse af de symptomer som oftest følger med en graviditet, brug dem med sund fornuft som et hjælpemiddel og ikke som en færdig checkliste.

1. Træthed
Hvis du pludselig føler dig meget træt uden egentlig at have ændret din dagligdag, kan dette være tegn på graviditet. Mange kvinder oplever i starten af deres gravideitet en stor træthed – det vides ikke præcist hvordan denne pludselige træthed opstår men det formodes at der sker en kraftig forøgelse af hormonet progesteron som medfører denne følelse af mangel på søvn.

2. Kvalme
De fleste gravide kvinder rammes af morgenkvalme omkring 1 måned henne i graviditeten. Nogle kvinder lider voldsomt under denne kvalme, hvor de næsten bliver tvunget til at blive i sengen det meste af dagen og oplever deciderede vægttab. Heldigvis er det dette dog ikke tilfældet for hovedparten af gravide kvinder, men mange oplever en form for kvalme – specielt i morgentimerne.
Der findes mange gamle råd for hvordan man kan mindske kvalmen, et råd går blandt andet på at spise et par kiks inden man står ud af sengen om morgenen.

3. Ømme bryster
Et tidligt tegn på graviditet er ømme bryster – endnu et udslag af den forøgede mængde af hormoner i kroppen. Dette vil dog ikke vare så længe og vil snart være overstået.

4. Højere kropstemperatur
De fleste kvinder måler ikke deres temperatur regelmæssigt, men du vil i starten af graviditeten kunne konstatere at din temperatur vil være steget og vil være det i en periode på omkring 18 dage.

5. Øget duft-følsomhed
Øget følsomhed overfor enkelte lugte kan også være en af følge-virkningerne af graviditet. Det kan være at du pludselig føler ubehag over specielle dufte eller smage, som du støder på i dagligdagen. Det kan også være, at du får en akut trang til madvarer som du ellers ikke ville sætte tænderne i, eller et pludseligt meget akut opstået behov for salt-lakrids kl. 2 om natten eller lignende.

6. Pletblødning
Pletblødning kan også forekomme tidligt i graviditeten, dette sker oftest omkring 10-12 dage efter at du er blevet gravid og vil typisk ske omkring det tidspunkt hvor du registerer at din menstruation er udeblevet.

7. Hyppig tisse-trang
En anden bivirkning ved graviditen er en øget tisse-trang. Du vil derfor føle et behov for at skulle på toilettet hyppigere end du plejer, hvilket som regel også er et tegn på at du muligvis er gravid. Denne øgede tisse-trang skyldes blandt andet at mængden af kropsvæsker øges, og denne mængde skal behandles af dine nyrer som producerer urin som affaldsstof, hvorved du skal på toilettet oftere for at komme af med denne overskudsvæske.

8. Oppustethed
Nogle kvinder føler sig i oppustet i forbindelse med deres menstruation, for andre kan denne følelse også forekomme i starten af deres graviditet. Bukserne sidder ikke lige som de plejer, og man føler sig lidt irriteret over ikke at kunne være i det tøj man plejer, har man taget på eller spist for meget fastfood. Eller også er det blot et tegn på graviditet.

9. Menstruationen udebliver
Hvis din menstruation udebliver og den ellers plejer at komme meget regelmæssigt, er det som oftest det første tegn på at du er gravid.

10. Positiv graviditetstest
Det bedste bevis du kan få for at du er gravid er selvfølgelig en positiv graviditets-test. Tillykke med det – du bør snarest kontakte din læge for at få bekræftet din graviditet og sikre dig at alt er iorden.