Fødsel

Hvad sker der når vandet går ?

Mange gravide kvinder er i tvivl om hvornår deres vand går, om de vil kunne mærke det, hvor meget vand er det og hvad nu hvis det går mens de er på et offentligt sted.
Vandet går, som det normalt kaldes, når fødslen og udvidelsesfasen går igang. Herved begynder livmoderen at trække sig sammen i små veer som vil få den pose som barnet ligger i, til at gå i stykker og vandet til at løbe ud.

Man kan generelt sige, at når livmoderen begynder at trække sig sammen, øger det presset på væsken indeni posen som pludselig har mindre plads, hvilket får posens vægge til at springes – nærmest ligesom en ballon med vand i. Væsken som kommer ud er gennemsigtig og helt uden lugt, minder mest af alt om vand.

Det er meget forskelligt hvordan kvinder oplever dette øjeblik når vandet går, for nogle kan de føle et kraftigt smæld når posen revner, nogle oplever at der kommer en stor mængde vand ud som gennembløder tøjet, andre føler en form for utæthed og tror at de har tisset en lille tår – hvilket jo ikke er usædvanligt under graviditeten.
I de første situationer er du ikke i tvivl om at nu er fødslen gået igang, men hvis det kun føles som lidt udflåd er det tegn på at fødslen er meget tæt på.

De fleste vil opleve at der kommer lidt vand ud, på dette tidspunkt vil barnets hoved være placeret lige over fødselskanalen og faktisk fungere lidt som en prop der stopper for vandet.

At vandet går, er tegnet på at fødslen er ved at gå igang hvilket sagtens kan ske flere uger før den forventede termin.
Når vandet går, er det tid til at tage afsted til hospitalet eller begynde forberedelserne hvis man skal føde hjemme og få tilkaldt sin jordemor. At vandet går, er barnets signal til at nu er det tid til at komme ud og opleve verden.