Pas på det høje blodtryk
Mange gravide oplever ofte forhøjet blodtryk i løbet af primært det andet og ofte også tredie trimester af deres graviditet. I løbet af første trimester falder blodtrykket, mens det efterfølgende stiger i løbet af andet og tredie trimester.
Hvorfor ?
Årsagen til dette fænomen skal formodentlig findes i det, at moderkagen under graviditeten frigiver en substans som indirekte medfører ændringer i moderkagen og som af endnu uklare årsager bevirker højt blodtryk.
Det er dog kendt, at flere faktorer kan spille en rolle i forbindelse med for højt blodtryk under graviditet:
– førstegangsgravide får oftere forhøjet blodtryk
– gravide kvinder over 35 – 40 års alderen
– gravide med tvillinger
– kvinder som under graviditeten har markant overvægt
– kvinder som under 1. trimester har lidt af forhøjet blodtryk, har diabetes eller har haft problemer med nyrerne
– rygere
– gravide som har haft konstateret godartet kræft i livmoderen eller lign.
Risikoen for dig
For højt blodtryk forekommer hos mange gravide omkring uge 27-28 af graviditeten, du vil måske ikke lægge så meget mærke til symptomerne da de er identisk med de symptomer som almindeligvis forekommer under en graviditet. Det drejer sig blandt andet om træthed, kvalme, svimmelhed, muskelkramper og hævelser grundet mængden af vand og salt i kroppen.
Du bør dog være opmærksom, hvis symptomerne ikke forsvinder efter at du har hvilet dig eller har siddet med benene oppe, da det så kan være tegn på for højt blodtryk.
Risikoen for dig som gravid kan blandt andet være problemer med leveren, reduktion i antallet af blodplader hvilket giver problemer med at blodet ikke vil størkne og at der herved er risiko for at moderkagen løsner sig, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for dit barn samt tab af vigtige proteiner fra nyrerne via urinen.
Konsekvenser for dit barn
Det forhøjede blodtryk kan medføre problemer med barnets udvikling, for tidlig fødsel, eller at moderkagen ikke er istand til at levere den nødvendige ernæring for barnet, hvilket giver lavere fødselsvægt.
Hvad kan jeg gøre ?
– Sørg for, at spise fornuftigt og sundt under din graviditet
– Undgå for salte eller meget fedtholdige fødevarer samt alkohol
– Sørg for, at hvile dig regelmæssigt og ikke overanstrenge dig, dvs. at du ikke skal lave hårde fysiske anstrengelser men tage det stille og roligt
Hvad nu hvis ?
Hvis tilfældet er ude og du får konstateret for højt blodtryk ved et besøg hos din læge, vil der i alvorlige tilfælde blive ordineret medicin som vil kunne regulere dit blodtryk.
I mildere tilfælde vil blodtrykket kunne stabiliseres ved, at der fokuseres på hvile samt en fornuftig kost.