Opskrifter for børn

Fastelavnsboller med jordbær

Februar er lig med fastelavn, og for børnene også lig med udklædning og fastelavnsboller. Der findes et hav af forskellige fastelavnsboller, med forskelligt fyld og traditioner.

Oprindeligt stammer ordet fastelavn fra det tyske ord Fastnacht, der betyder aftenen før fasten – en faste, der varede
40 dage frem til påske. Så inden de 40 dages faste blev der holdt fester med tøndeslagning og udklædning, hvor man spiste god mad og boller. Boller, der blandt andet kunne være fyldt med sukker og rosiner.

I dag er de mest populære fastelavnsboller mange steder mere i stil med et wienerbrød – et let, luftigt og sprødt bagværk. Det kan husbestyrerinde og kogebogsforfatter Frk. Jensen berømmes for, da hun i sin kogebog fra 1921 fornyede opskriften på fastelavnsbollen. Frk. Jensens Kogebog er stadig aktuel og genudgivet med mere end 1.200 opskrifter.

Opskriften giver 12 stk.

Ingredienser:
150 g Odense Bagemarcipan
80 g sukker
1/2 tsk. vaniljesukker
80 g smør, stuetemperatur
2 pakke croissantdej (kan købes færdiglavet)
1 pose Odense jordbærcreme
4,5 dl sødmælk
1/2 l fløde til flødeskum

Pynt:
Tørret solbærpulver
Hvid fondant eller glasur

Bagemarcipan, sukker og vaniljesukker røres godt sammen. Den bløde smør tilsættes lidt efter lidt, og det hele samles til en fast dej.
Croissantdejen rulles ud på et stykke bagepapir og skæres ud i firkanter af 10×10 cm.

Rul små kugler af marcipanmassen og placer dem på de udskårne croissant-firkanter.
Fold de 4 hjørner ind mod midten og tryk dem blødt ned i borgmestermassen. Fold derefter de 4 nye hjørner ind mod midten. De 4 nye hjørner skal ikke ligeså langt ind som de første hjørner, da der skal skabes en rund facon.

Lad dem hæve i ca. 1 time. Bag bollerne ved 180° C i ca. 12-14 min.
Når bollerne er afkølet, skæres de over på midten. Jordbærcreme og sødmælk piskes til jordbærcreme. Pisk fløden til flødeskum. Jordbærcreme og flødeskum fyldes i sprøjteposer og sprøjtes på bunden af fastelavnsbollerne.

Til sidst pyntes med frugtpulver og fondantdekorationer eller glasur.

Du kan finde flere opskrifter på www.odense-marcipan.dk