Højstole til børn

Når dit lille barn er gammel nok til at sidde ved egen hjælp, er det tid til at begynde at introducere højstolen. Du skal dog vente med, at introducere højstolen til dit barn er mere end 6 måneder gammel. Der findes dog enkelte modeller, hvor det helt lille barn også kan sidde med ved bordet.

En højstol er ikke bare en højstol, der findes rigtig mange forskellige modeller og ikke mindst i forskellige materialer. Der er ikke helt ligemeget, hvilken højstol som du vælger til dit barn, der er nemlig en lang række kriterier som en højstol skal leve op til.

Sikkerheden for barnet kommer absolut i første række, men samtdig skal stolen også være til at holde ud at kigge på i det daglige, for det er jo et møbel som kommer ind i vores hjem.

Der findes alt lige fra dyre designermærker af højstole til de billige som også har en tendens til at se noget skrøbelige ud, og hvor designet måske heller ikke lige er så gennemtænkt.

Hvilken stol skal jeg vælge ?

Når du står overfor at skulle vælge en højstol til dit barn, er det vigtigt at du vælger en stol udfra sikkerhedsmæssige årsager og ikke fordi den er grim eller pæn.

En højstol skal have en bred og solid basis at stå på, det skal forhindre stolen i at vælte selvom barnet måske sidder uroligt og bevæger sig i stolen. Stolen skal kunne tåle, at barnet læner sig ud over kanten, rokker frem og tilbage, uden at den tipper eller gør antydninger til at ville vælte. Nogle højstole har også hjul på, hvilket blandt andet kan udgøre en risiko for at stolen flytter sig, hvis den ikke er låst og sikret tilstrækkeligt.

Mange af de højstole som vi kan købe er designet i træ, nogle af de mest kendte er blandt andet Tripp Trapp-stolen samt den klassiske Stokke-stol. Andre stole findes i blandt andet materialer som hård plastic, hvilket gør den meget nem at flytte rundt samt at gøre ren.

For nogle af stolenes vedkommende, så er de designet så at stolen kan følge med barnets udvikling og bruges efterhånden som de vokser. Der findes enkelte stole som kan indstilles til at de også kan bruges af voksne eller der fåes tilbehør så stolene kan bruges med en babystol.

Gode råd når dit barn sidder i højstolen:

  • Efterlad aldrig barnet uden opsyn, der skal ikke mere end et sekunds uopmærksomhed til før der er risiko for at der kan ske noget med barnet. Sørg derfor altid for at have tingene indenfor rækkevidde, eller sørg for at have en anden person til at hjælpe dig med at hente den ekstra savleklud, ekstra tallerken eller hvad det nu måtte være.
  • Sørg for at dit barn sidder fast og sikkert i stolen, der skal ikke være mulighed for at barnet kan glide ned fra sædet, eller komme i klemme.
  • Hvis stolen har en aftagelig plade til at sætte foran når barnet skal spise, så pas på barnets fingre når pladen sættes på plads – for små børnefingre kan meget nemt komme i klemme uden at du ser det
  • Hvis din højstol er af den type som kan skilles ad og foldes sammen, så vær sikker på at den er låst fuldstændigt så barnet ikke kan komme til at pille ved noget, eller stolen pludselig falder sammen eller vælter fordi den ikke var låst godt nok.
  • Hold øje med at der ikke opstår skarpe kanter på siderne af stolen, eller at der ikke går hul på siddepuden, så at fyldet ikke pludselig stikker ud af hynden, så at barnet kan få fat på det.
  • Vær sikker på at eventuelle stropper og lukkemekanismer er hele og fungerer, det er vigtigt at holde øje med at de ikke er gået i stykker efter brug.
 tripp-trapp-hoejstol

Tripp Trapp højstol

 stokke-steps

Stokke Steps højstol

leander-hoejstol
Leander Højstol

 

 

Andre artikler

Back to top button