Mad som gravide bør undgå – afsnit 1

Mad som gravide bør undgå – afsnit 1

Det er vigtigt for dig som gravid, at vide hvilke fødevarer der kan spises uden problemer samt hvilke fødevarer du bør undgå under graviditeten.

Herunder hører også nogle simple regler om opbevaring af mad og generel hygiejne.

Undgå helt:

  • Rå fisk såsom sushi, skaldyr og østers, halvrå eller råt kød – sørg altid for at det er gennemstegt. Undlad også at gemme resten af kyllingen til dagen efter, eller lad andre spise det istedet. Råt kød kan forårsage forgiftning fra kolibakterier, salmonella og listeria (se senere indlæg).
  • Rå æg, eller anden mad som indeholder rå æg såsom mayonnaise, hjemmelavet is, æggesnaps, hollandaise-sauce og salater med Cæsar dressing.
  • Bløde oste som blåskimmeloste, brie, camembert, ricotta og øvrige bløde hvide oste, da disse kan indeholde være base for skadelige bakterier.
  • Fede fisk, da disse kan have et højt indhold af tung-metaller – det kan være laks, makrel, sværdfisk, frisk tun mv. Tung-metaller i større doser kan under en graviditet forårsage hjerneskade på dit foster, med forsinket udvikling til følge.
  • Fede fisk, kan derudover også indholde industrielle affaldsstoffer, kaldet PCB som oplagres i fiskenes fede kød. Det drejer sig om bla. om laks, ørred som kan komme fra forurenede søer og floder. Indtagelse af kraftige mængder PCB kan hos gravide bevirke nedsat hukommelse og indlæring hos dit barn.
  • Peanuts bør undgåes mens du er gravid eller mens du ammer, da de kan øge risikoen for at dit barn bliver allergisk overfor peanuts, og da indtagelse kan forårsage en allergisk reaktion i din mave. Der findes en type mug, kaldet aflatoxin som er farlig og blandt andet gror på peanuts.
  • Undgå lever, dyrelever indeholder høje mængder af vitamin A som i for store mængder kan forårsage defekter på barnet i forbindelse med fødslen.

Bakterier:
Listeria
Listeria er en sjælden form for infektion som hos de fleste personer kun mærkes med få symptomer. For en gravid kvinde der får denne infektion er der høj risiko for ufrivillig abort, dødfødsel, for tidligt fødte eller alvorligt syge børn.

Symptomerne kan være så milde at man ikke bemærker dem, men de kan også forekomme i form af feber, træthed, hovedpine, ømhed og smerter. Nedenfor er beskrevet de fødevarer som er kendt for at kunne bære Listeria infektion, disse fødevarer bør undgåes under graviditet:

  • Sushi og anden rå fisk
  • Færdiglavede eller langtidsopbevarede salater og lign., herunder coleslaw, blandede salater, oliven mv.
  • Tilberedt kød som kan spises uden yderligere kogning eller stegning, det drejer sig om paté, afskåret pålæg fra slagteren og stegt kylling og kød som bruges i salater og sandwich
  • Upasteuriseret mælk eller mejeriprodukter
  • Hjemmelavet is og softice

Listeria-bakterien kan dræbes ved kraftig opvarmning af fødevarerne, dvs. almindelig kogning og stegning af fødevarerne. Dog har listeria-bakterien den ubehagelige egenskab, at den er istand til at overleve i mad som opbevares i køleskabet. Det er derfor ikke sikkert for gravide, at spise fødevarer som har været tilberedt mere end 12 timer før og herefter opbevaret i køleskab.