Gode råd og tips til amning
Amning er ikke bare en næringskilde for din baby, der er også mange fordele for både dit barn og ikke mindst for dig. Modermælk indeholder en lang række elementer som ikke findes i almindelig komælk. Dertil kommer, at modermælken er mindre kompleks end den mælk som kommer fra koen. Vi hører det igen og igen, at det er sundest for en nyfødt baby at blive ammet og få modermælk i de første 6 måneder og op til omkring 2 års alderen.
Hvorfor er modermælken så gavnlig for små børn ?
For det første, så er det udelukkende modermælk som indeholder råmælken, kolostrum som er så vigtig for det lille barn. Med industrielt producerede mælkeprodukter er det ikke muligt at kopiere råmælkens naturlige egenskaber. Råmælken indeholder naturlige antistoffer og proteiner, som er grundlag for barnets udvikling samt at styrke immunforsvaret så sygdommene kan undgås i de første måneder af livet. Dertil kommer at råmælken også har en afførende effekt, som sørger for at der kommer gang i barnets tarmsystem.
En anden fordel ved modermælk og amning er, at det er naturligt og modermælkserstatning er forholdsvis dyrt. For et nyfødt barn er modermælken den vigtigste næring i den første tid og modermælken optages nemt af barnets organisme. Modermælken gør at barnets afføring ikke lugter så meget og at afføringen nemmere bliver dannet i forhold til modermælkserstatning, som meget nemt kan give forstoppelse og hård afføring.
Der har i de seneste år været debat om fordelene ved amning kontra flaske, hvilket har givet øget fokus på amning og bevidstheden om de sundhedsmæssige fordele modermælken giver. Der er dog stadig mange kvinder som ikke har mulighed for, at amme deres barn grundet at de ikkeproducerer tilstrækkelig modermælk og derfor er nødsaget til at supplere med modermælkserstatning.
For at både du og dit barn får det bedste ud af amningen, er det vigtigt at du er opmærksom på et par enkelte punkter som dog ikke kræver den store tidskrævende indsats, men er værd at holde fokus på.
- Forbered dig på amningen ved at lave nogle simple øvelser som optimerer mælkeproduktionen. Det kan blandt andet gøres ved brystvorte-øvelser, hvor du klemmer brystvorten for at simulere barnets sugen, for at stimulere produktionen af mælk.
- Et andet vigtigt forhold, som måske ikke altid får nok opmærksom, er at huske at holde brystvorten ren før du lægger barnet til brystet. Lige før ammetid, er det en god ide at tørre brystvorten af med en klud med lunt vand, ikke noget med at komme sæbe på.
- Når du sidder med dit barn, er det vigtigt at barnet har ordentligt fat på din brystvorte. Du kan hurtigt se om barnet suger ordentligt, for barnets mund skal dække hele det mørke område omkring brystvorten. Det er barnets sutterefleks som er med til at stimulere din mælkeproduktion, hvorfor det er vigtigt at barnet suger sig godt fast for at der hele tiden kommer rigeligt med mælk.
Sutte-refleksen ligger helt naturligt i barnet, og vil komme til udtryk lige så snart du lægger barnet til brystet. Barnet vil automatisk finde din brystvorte og åbne munden for at gøre klar til at suge mælken i sig. Når barnet er færdig med at sutte, kan du udskifte brystvorten med din lillefinger og barnet vil stoppe med at sutte.
Undgå ømme brystvorter
For at undgå ømme brsytvorter og hævede bryster, er det vigtigt at du holder øje med hvor lang tid dit barn sutter på hver brystvorte. Det anbefales, at lade barnet sutte ca. 10 – 15 minutter på hver bryst, så at hver bryst er helt tømt for mælk eller til dit barn er mæt. At brystet bliver tømt for mælk, vil være med til at undgå at brystet hæver.
Næste gang dit barn bliver lagt til brystet, så lad det suge fra det bryst som du sluttede med sidste gang. Dette vil sikre, at brystet bliver tømt inden du går til næste bryst.