Børns sundhed

Lær børnene at spise sundt

Fastfood er blevet en så stor og normal del af vores hverdag, så det kan være svært at lære dit barn at der skal også spises sundt som for eksempel frugt og grønt. De billigste og mest tilgængelige fødevarer er som oftest også dem som også er de mest usunde. Hvis du giver dit barn valgmuligheden mellem sund mad og den hurtige mad, så vil du med stor garanti kende svaret på forhånd og vil ikke kunne lide det.

Selvom sandsynligheden for, at dit barn vil kunne lide alt det sunde så er det dog stadig muligt at få barnet til at prøve og måske ligefrem kunne lide bare nogle af dem. Det gælder bare om at være så kreativ og fantasifuld som muligt, du finder hurtigt ud af at det kan blive nødvendigt når opgaven virker helt uoverskuelig.

– Skjul de sunde fødevarer i maden, det kan være at komme lidt forskellige grøntsager i kartoffelmosen, i kødsovsen, på pizzaen eller i lasagnen. Det ville være det bedst hvis barnet lærer grøntsager og frugt at kende og vidste hvad de var. Men det er desværre ikke altid sådan det foregår i virkelighedens verden og derfor må der ind imellem laves lidt krumspring for at opnå det samme. Det er ofte lidt lettere med frugt som æble eller banan, det kan bages ind i kager som muffins eller på anden måde nemmere skjules. Når det nye og anderledes smager sødt, er der større sandsynlighed for at det glider ned.

– Giv frugt og grøntsagerne sjove navne. Broccoli kan for eksempel kaldes træer, så bliver de lidt sjovere at spise – dog helst som fyld i en tærte eller lignende. det kan være svært at få børn til at spise kogte grøntsager. Lad børnene selv opfinde sjove navne til frugt og grønt, de fleste børn foretrækker at spise ting som lyder sjovt.

– Brug dressing, ofte vil en mere behagelig smag få de nye og ukendte grøntsager til at glide nemmere ned, lad barnet selv vælge hvilken dressing der skal til. Tomatketchup kan også være en god ide, det kender børnene og kan som oftest godt lide. Skær grøntsagerne i små mundrette stykker eller stænger, så børnene kan dyppe dem i dressingen.

– Gør noget ud af hvordan grøntsagerne anrettes og serveres for børnene. Anret grøntsagerne på en sjov måde på tallerkenen – her må der gerne leges med maden, eller læg dem i små skåle så de virker mere appetitlige.

Der er flere måder hvor du kan hjælpe dine børn til at spise sundere, men det må gerne gøres på en måde så at børnene lærer at sætte pris på grøntsagerne og finer ud af hvad de kan lide og hvad de ikke kan lide. Det kræver dog lidt tålmodighed, da børn ikke lige i første omgang er helt imødekommende overfor at prøve noget nyt.

Så tag det stille og roligt, og forvent ikke at du flytter bjerge de første gange.