Gravid

Når din BH-størrelse stiger under graviditeten

Det er helt normalt at dine bryster bliver større mens du er gravid. Kroppen forbereder sig på at der skal produceres mælk og det medfører at dine bryster forøger sin størrelse. Rigtig mange kvinder oplever, at de går 1 til 2 numre op i BH-størrelse i løbet af graviditeten, og at brysterne fortsætter med at vokse når barnet er kommet til verden og mælken begynder at strømme til.

Desværre er der kvinder som har oplevet, at brysterne efter amningen ikke vender tilbage til deres oprindelige størrelse som de havde før graviditeten. Mange kvinder vil være lykkelige for at få større bryster, desværre kan denne form for brystforøgelse være temmelig smertefuld.

Hvad kan du gøre ?
– Køb en god BH. Hvis du bruger en BH i forkert størrelse, kan det være med til at gøre smerter og ubehag i brysterne værre, give komplikationer og er desuden både ubehageligt og ser egentlig ikke særlig godt ud. Mange butikker tilbyder hjælp til at finde den rigtige størrelse BH, benyt dig af det så at du kan få den størrelse som passer dig. Det er ikke unormalt, at mange kvinder har svært ved at finde den rigtige BH-størrelse. Det er derfor en rigtig god ide, at få en som ved noget om BH-størrelser til at hjælpe dig.

Gå helst efter en BH i bomuld, den er måske ikke altid den smarteste men den giver støtte samtidg selvom den ikke har bøjler. Når du ammer og mælken løber til, kan bøjlerne medføre risiko for manglende blodcirkulation og desuden give klumpet eller inficerede mælkekirtler.
Hvis du ønsker at amme dit barn, vil det også være en god ide at kigge efter en BH som er nem at åbne, samtidig med at det kan gøres på en diskret måde. Heldigvis findes der et stort udvalg af ammeBH’er, så det er muligt at finde lige den BH som passer dig.

Ret dig op. Det har mange nok hørt i løbet af barndommen. Hvis du ofte sidder og krummer sammen, kan det også være med til at give problemer og ondt i ryggen efterhånden som dine bryster vokser. Over en længere periode kan det give hovedpine og beskadige nerverne. I forbindelse med graviditet, vil det at du retter dig op og retter ryggen, være med til at du trækker vejret nemmere, idet det samtidig er en position som ikke lægger pres på dit barn og skubber det op mod lungerne.

– Overvej smertelindring. Hvis du ikke kan slippe af med ubehaget eller du får mere ondt, kan det være en god hjælp at tage smertestillende piller som for eksempel Panodil. Mens du er gravid bør du dog undgå smertestillende produkter som Ibuprofen og Ipren, da disse kan give risiko for fosterskade. Du bør desuden ikke tage smertestillende medicin i mere end 2-3 dage, herefter skal du tage kontakt til din læge eller jordemor.