Hårfarvning og graviditet

Listen er lang over ting som du ikke bør gøre eller ikke kan gøre mens du er gravid. Modsat hvad mange vil tro så er det, at farve hår ikke med på denne liste. Dog, bør du ikke bare sådan lige kaste dig ud i at farve hår hvis du er gravid, der er stadig nogle forholdsregler som du bør være opmærksom på inden du går i gang med at farve hår.

Hvordan farver du dit hår på den bedste måde under graviditet:
Det er ikke fordi, at der findes en masse videnskabeligt materiale om det at farve hår og graviditet. Men det videnskabelige materiale som på nuværende tidpunkt foreligger, peger på at risikoen for at de kemiske stoffer som findes i hårfarven vil kunne trænge ind i huden og videre til fosteret, er minimal – hvis den overhovedet eksisterer.

Nogle studier, som skal tages med en vis skepsis, påpeger at hvis du som gravid farver dit hår indenfor de første 3 måneder af graviditeten, med en ikke-henna baseret farve, så er der risiko for at dit barn senere i livet vil udvikle kræft. Der er dog ikke helt klarhed på dette område, og så længe der ikke er klare retningslinier er det en god ide at tage egne forholdsregler og være opmærksom på hvilke produkter du bruger. Det er derfor beddst, at vælge henna-baserede, økologiske produkter eller produkter som ikke kategoriseres som permanent farve i de første 3 måneder af din graviditet. Der er ikke noget som tyder på, at hårfarvning senere i graviditeten skulle kunne påvirke fosteret.

Uanset hvilken type af hårfarve som du vælger at bruge, så husk altid at farve hår i et rum hvor der kan komme frisk luft ind eller på anden måde skabes ventilation. Mange hårfarvningsprodukter udvikler nogle dampe som kan være en risiko for dit helbred – uanset om du er gravid eller ej.
Hårfarvningsprodukter som er baseret på ammoniak er især kendt for deres kemiske dampe, disse produkter er samtidig også skadelige overfor håret, så det anbefales at gå langt udenom disse produkter hvis du ser dem i butikkerne. Heldigvis er de fleste hårfarvningsprodukter som i dag kan købes i danske butikker, uden ammoniak.

Andre ting som du bør være opmærksom på:
Det er også værd at tage i betragtning, at mange kvinder som har farvet deres hår mens de er gravide, har oplevet at deres hår er andereledes under graviditeten. For eksempel, så kan den farve-nuancer som de normalt bruger, se helt anderledes ud når den bruges under graviditet, eller måske blive vasket ud hurtigere, varer længere, virke andereledes end normalt, eller måske medføre en allergisk reaktion hvis det har været i kontakt med huden.

En graviditet påvirker kroppen på forskellige måder, en af dem kan for nogle kvinder være en forandring i håret. Det kan derfor kun anbefales, at lave en test af den pågældende hårfarve for at se hvordan den påvirker håret, uanset om du har brugt den flere gange tidligere.

Andre artikler

Back to top button