Gravid,  Sundhed og Sygdom

Har du for meget luft i maven ?

Graviditet er en helt fantastisk periode i dit liv, men der følger desværre nogle enkelte ulemper med samtidig. En af disse bagsider, er en af de mere pinlige og et af de emner som vi helst ikke snakker om – nemlig luft i maven.

For meget luft i maven får os til at lukke luft ud i begge ender, hvilket kan give nogle pinlige og irriterende situationer. For gravide, er luft i maven et almindeligt kendt problem som opstår på grund af hormonet progesteron som den gravide krop begynder at producere mere af. Senere i graviditeten kommer der yderligere endnu et hormon til – relaxin, som yderligere forøger problemet med luft i maven. Begge hormoner hjælper kroppen med at lade musklerne slappe, hvilket især er vigtigt når du skal til at føde.

Desværre har det dog den bagside, at begge de to hormoner nedsætter fordøjelsen og dette medfører forstoppelse og fænomenet med luft I maven. Når dit barn begynder at vokse sig større, vil det samtidig tage plads i maven og gøre fordøjelsen sværere end den måske er i forvejen.

Du kan opleve at du længere henne i graviditeten er kraftigt generet af luft i maven, fordi dit barn begynder at forberede sig til fødslen og lægger sig længere nede i maven, og derved presser mere på bækkendelen.

Hvad kan du gøre for at undgå luft i maven ?

Du kan ikke stoppe det fuldstændigt, for på et eller andet tidspunkt skal kroppen af med overskuddet af luft og nogle af de stoffer som samler sig i en gravid krop, stoffer som er nødvendige i forbindelse med fødslen. Men du kan selv hjælpe til med at gøre problemet mindre og måske også forebygge at det opstår.

Her nedenfor har vi angivet nogle gode råd til hvordan du kan hjælpe dig selv mens du er gravid, for at undgå for meget luft i maven.

– Spis mindre og hyppigere måltider.
– Vælg løsere tøj, som ikke sidder og strammer omkring maven.
– Sid med benene hævet, evt. find en lille skammel eller en stol at lægge benene op på.
– Tag et varmt bad.
– Bevæg dig – gå en tur eller tag en svømmetur, så du undgår at sidde for meget stille.
– Undgå at sluge for mget luft når du spiser (minimer brugen af tyggegummi, sugerør, tag mindre mundfulde og spis langsomt)
– Lav gerne en dagbog over det som du spiser, og undgå helst de fødevarer som du ved giver dig luft i maven.

Hvis ingen af ovenstående råd, hjælper så kan du tage kontakt til din læge som vil kunne hjælpe dig.
Uanset hvor pinligt eller ubehageligt det er med luft i maven, så tænk på at det udelukkende er fordi du er gravid og det holder op når du har født. Efter fødslen vil din krop stille og roligt vende tilbage til sin tidligere form fra før du blev gravid, og du vil slippe af med det irriterende problem.