Har du kramper i benene ?
En af de mest udbredte gener under graviditet er kramper i benene, og opleves af stort set de fleste gravide kvinder i løbet af 7. og 8. måned af graviditeten. Kramper er ufrivillige sammentrækninger af muskler eller dele af muskler, og medfører en akut smerte i det pågældende område hvor krampen optræder.
Det er mest almindeligt at kramperne forekommer i foden, i læggen eller i låret, og får benet eller foden til at “stivne” uden at du kan bevæge dem mens at musklen trækker sig sammen. En krampe kan vare fra nogle få sekunder til flere minutter og opstår spontant.
Desværre har kramperne en tendens til ofte at opstå om natten når vi ligger ned og vægten fra den voksende mave medfører at blodet har sværere ved at cirkulere rundt i kroppen og tilføre energi til musklerne.
Få krampen til at forsvinde
Der findes da heldigvis nogle enkle virkemidler som kan afhjælpe disse kramper:
– massage for at få varmet og blødgjort musklen igen, samt for at få den til at slappe af
– er krampen opstået i læggen, så er det med at komme op at stå og gå rundt på hælene, det hjælper med at få strakt musklen ud og samtidig prøve at massere læggen med den ene hånd
– krampe i fødderne rammer ofte tæerne, som blive helt stive og ikke til at bevæge, her er det med at få masseret under- eller oversiden af foden og få blødgjort musklerne
– det kan også afhjælpe kramper, hvis man har mulighed for at komme varmt vand på det ramte område eller holde det ramte område under varmt vand i f.eks badekarret
Hvorfor opstår kramper ?
Kramper opstår blandt andet som følge af at niveauet af forskellige mineraler, som blandt andet kalcium og magnesium falder under graviditeten, disse mineraler er vigtige for kroppen og anvendes til fosterets udvikling. Udover at disse mineraler blandt andet regulerer blodomløbet, er de også vigtige for forskellige organer herunder musklerne.
Når den gravide krop begynder at forberede sig til fødslen, sker der blandt andet en stigning i niveauet for hormonet progesteron. Hormonet har en afslappende effekt på organerne og huden, en stigning af hormonet har dog den bivirkning at det er medvirkende til at blodet har sværere ved at komme rundt i kroppen. Dette rammer især benene hvilket øger muligheden for kramper, når musklerne ikke får tilført tilstrækkeligt med energi.
Dette fænomen med kramper er udpræget i de sidste måneder af graviditeten, hvor livmoderens størrelse er medvirkende til en stigning af blodtrykket og sammen med ovennævnte årsager forstærkes risikoen for kramper under graviditeten.
Hvad kan du gøre for at reducere risikoen for kramper ?
Du kan selv være med til at reducere risikoen for at få kramper i benene, her er nogle gode råd til hvordan du kan forebygge kramperne:
– Sørg for at få dækket dit daglige behov for salte mineraler såsom magnesium fra grønne grøntsager, kartofler, bønner og tørret frugt, samt kalk fra mejeri- og kornprodukter.
– hvis du ikke får tilstrækkeligt med magnesium via kosten, så snak med din læge
– dyrk en let form for sport under graviditeten, det kan eventuelt være svømning, let løb eller cykling, det styrker blodomløbet.
– undgå at stå op eller sidde ned i for lang tid af gangen, sørg for at bevæge dig med jævne mellemrum
– undgå at sidde med krydsede ben, det hæmmer blodomløbet i benene
– undgå tæt- og stramtsiddende bukser
– brus benene med koldt vand, det er med til at stimulere blodomløbet og får blodkarrene til at trække sig sammen
– få din partner eller en anden til at massere dine ben og fødder
– læg dig på gulvet og læg benene op på en stol, så at de ligger højere end resten af kroppen