Sundhed og Sygdom

Hvad kan du gøre ved morgenkvalme

Morgenkvalme er oftest et af de første tegn på at du med stor sandsynlighed nok er gravid. Selv om ordet i sig selv siger morgen, så er det ikke nødvendigvis altid kun om morgenen at du kan opleve den berømte kvalme i forbindelse med graviditet. Kvalmen kan opstå når som helst, det gælder både morgen, middag, aften – selv om natten. Heldigvis for de fleste kvinder, vil kvalmen føles værst i de første 3 måneder af graviditeten og vil aftage når du kommer ind i 2. trimester. Det vil sige, at når du kommer i 4. måned vil du med stor sandsynlighed få det meget bedre og kunne begynde at nyde det at være gravid. Desværre for nogle kvinder, fortsætter kvalmen langt hen i graviditeten og kan være meget ubehagelig.

Kvalmen kan forekomme i let form, så du knap nok mærker det eller det kan være en kraftig kvalme som varer i længere tid. For de fleste gravide kvinder vil de som oftest opleve kvalmen om morgenen, lige efter de er stået op.
Det vides ikke præcist hvorfor morgenkvalmen opstår, men formodes at det skyldes den forandring som sker i kroppen i starten af graviditeten.

Der findes dog heldigvis nogle enkle måder at reducere kvalmen, men vær opmærksom på at de ikke virker for alle.

– Det er en god ide at have nogle kiks eller crackers liggende i nærheden lige inden du står op om morgenen, mange kvinder foretrækker de salte af slagsen men find dem som du har det bedst med
– Du kan også prøve morgenmadsprodukter uden mælk , det kan måske være muesli, corn flakes eller andet i den stil – det kan være at du måske bare er blevet lidt småsulten. Spis en lille portion, så du ikke risikerer at det kommer op igen.
– Husk at drikke rigeligt med væske, hvis du mangler væske kan det få kvalmen til at føles mere kraftig, og i kombination med kvalme kan det medføre at du bliver dehydreret.

Du vil finde ud af at lugte også kan fremprovokere kvalmen. Det er ikke unormalt at især madlugte fra for eksempel fed mad eller stærke madlugte, for mange kvinder kan medføre akut tilfælde af kvalme. Dårlige og kraftige lugte, samt også smage af mad kan være medvirkende til kvalme. Find ud af hvad det er for lugte og smage som påvirker kvalmen, og undgå disse så vidt det er muligt. Det vil i høj grad være med til, at reducere kvalmen.
Der er dog enkelte tilfælde, hvor du bør tage kontakt til din læge. Hvis du begynder at tabe vægt, fordi du hele tiden kaster op, er dehydreret, besvimer ofte, desorienteret – bør du tage en snak med din læge.

Du kan også selv hjælpe på kvalmen, gå ned i tempo og tag det mere roligt. Få andre til at gøre tingene derhjemme, hold pauser og sørg for at drikke rigeligt med væske. Kvalmen kan også være et tegn på at din krop har brug for en pause og tage den med ro. Lyt efter din krops signaler, tag en lur, se fjernsyn, gå en tur eller læs en bog.
Nyd din graviditet, uden stress.