Sundhed og Sygdom

Vær opmærksom på din vægt og kost

Det er helt normalt for kvinder, at bekymre sig om kost og motion under en graviditet, for vi som mødre og kommende mødre er ansvarlige for det lille liv som ligger derinde i maven. En myte som stadig florerer mange steder, er blandt andet også at når du er gravid skal du spise for to hvilket måske kan tolkes som en adgangsbillet til det helt store ædeflip. Dette skal ikke tages bogstavligt, men der er noget om det med at spise mere når du er gravid, men det skal samtidig være fornuftigt.

Hvor meget skal du spise mens du er gravid ?
I løbet af de første måneder af din graviditet, har du generelt brug for at indtage omkring 300 kalorier mere om dagen end før du blev gravid. Når du kommer længere hen i graviditeten, får du brug for yderligere 350 – 500 kalorier.

Hvor mange kalorier du skal indtage, afhænger også af din højde, vægt og hvor meget motion du normalt dyrker eller måske slet ingen motion. Det normale gennemsnitlige niveau af kalorier i den daglige kost ligger på omkring 1800 til 2000 kalorier om dagen for en kvinde.
Du kan få hjælp hos din jordemor, hvis du er i tvivl om indholdet i din kost mens du er gravid. Hun vil kunne fortælle dig om du skal ændre din kost, og give dig råd om hvordan du bedst tilpasser kosten til din graviditet.

Du bør også løbende holde øje med din vægt, om du tager meget på eller taber dig – det er vigtigt at være opmærksom på, da det har stor betydning for din og dit barns sundhed mens du er gravid. Det er derfor en god ide, at gøre det til en vane at veje dig regelmæssigt, så du kan nå at få øje på om vægten pludselig begynder at stige lidt for meget eller om du måske ikke har taget nok på. På denne måde kan du nå at fange eventuelle problemer med din vægt inden det bliver et større problem.

Hvorfor har det betydning, hvad du spiser mens du er gravid ?
Som gravid er det vigtigt, at du tager på i vægt for at dit barn får tilstrækkeligt med næring til at kunne udvikle sig men det er samtidig også vigtigt at du spiser fornuftigt, og ikke bare en masse fastfood eller fed mad.
Kraftig vægtstigning mens du er gravid, kan medføre en række helbredsmæssige problemer heriblandt sukkersyge samt højt blodtryk, samtidig med en forøget risiko for en for tidlig fødsel.

Så er der de gravide som tager på i vægt men ikke spiser tilstrækkeligt sundt, eller dem som ikke tager nok på i vægt under graviditeten. For disse kvinder, er det et spørgsmål om deres barn får de byggesten som vitaminer og mineraler som de har brug for, for at kunne vokse og udvikle skelettet, indre organer og alle de kropsfunktioner som er med til at skabe det lille barn.

Husk altid at tage en vitaminpille mens du er gravid, der findes specielle vitaminpiller for gravide som sørger for at du får de rette mineraler og vitaminer. Sørg desuden for at spise sundt samt at bevæge dig regelmæssigt, dvs. cykle en tur, gå eller løbe, svømme eller hvad der nu passer dig bedst af motion.
Hvis din livsstil med hensyn til kost og motion i forvejen er fornuftig, vil det ikke være nødvendigt med store og omfattende ændringer mens du er gravid.

En sund kost og livsstil vil samtidig være med til, at du tager for meget på i vægt under graviditeten – kilo som du efterfølgende skal kæmpe med at få af igen. Derudover så smager sund mad godt og er ikke besværligt at tilberede.