Gravid,  Sundhed og Sygdom

Veganer og graviditet

En vegansk livsstil er sundt, og er en livsstil som mange nok godt kunne have brug for i en periode af deres liv. Men som gravid bør du dog være ekstra opmærksom, hvis du er veganer – der er nemlig nogle gode råd som du bør holde dig til mens du er gravid.

Som veganer, er det en kost hvor der ikke spises fødevarer som kommer fra dyr – på nogen måde. Det vil sige en kost bestående af frugt, grønt, kornprodukter mv. – hvor kød, fisk, fjerkræ samt animalske produkter som i sidste ende stammer fra dyr er sorteret fra. Det gælder som oftest også fødevarer som mejeriprodukter – ost, yoghurt samt æg.

Som sund og rask voksen bør en vegansk kost ikke give problemer, men som gravid eller kommende gravid bør du dog være opmærksom på din kost og om den veganske kost påvirker dit foster og nyfødte barn.

Før du bliver gravid

Hvis du gerne vil være gravid og lever af en vegansk kost, eller følger den veganske livsstil i overvejende grad, så skal du være ekstra opmærksom på din kost i den periode hvor du prøver at blive gravid. Det er vigtigt, at du sørger for at få rigeligt med B12-vitamin samt folinsyre i en periode på minimum 6 måneder frem til at du beslutter dig for at blive gravid. Det vil sådan set sige, at fra det øjeblik hvor du beslutter dig for at gå i gang med projekt graviditet, skal du begynde at holde med at du får tilstrækkeligt af nødvendige vitaminer og mineraler, som er vigtige for dit barn i de første måneder af graviditeten.

Er du gravid

Er du allerede gravid, er det vigtigt at du sørger for at få de rigtige tilskud af vitaminer og mineraler, som en veganerkost ikke nødvendigvis i forvejen indeholder. Selvom en veganerkost på mange måder er en sund kost som gavner kroppen, fordi den kun indeholder små mængder af mættet fedt og er rig på frisk frugt og grøntsager, fibre og sunde næringsstoffer. Under forudsætning af at disse fødevarer indtages i en velbalanceret og varieret kost. På denne måde kan det gavne og styrke den gravide krop, som ikke bliver forurenet af en masse stoffer som kan være skadelige for mor og barn.

Det er altid en god ide at konsultere sin jordemor inden du kaster dig ud i en omfattende kostændring, samt hvis du er veganer i forvejen, snakker med din jordemor om du har behov for ekstra mineraler og næringsstoffer.