Mad til gravide

Kaffe – ja eller nej under graviditet ?

Er det i orden at drikke kaffe mens du er gravid ? er det rigtigt at kaffe øger risikoen for abort ?

Dette diskuteres stadig og risikoen for abort skal findes i stoffet koffein som er grundsubstansen i den kaffe vi drikker – det er også dette stof som kan medføre blandt andet komplikationer hos dit barn, eller i værste fald spontan abort.

Øges risikoen for abort ?
Skal du lige have morgenkaffen og så et par krus på arbejdet i løbet af dagen ? så er det måske nu at du skal overveje dit kaffeindtag, for når du drikker din kaffe så drikker dit barn også sin andel af kaffen. Den opkvikkende effekt som du oplever ved at drikke kaffen, vil dit barn samtidig også opleve blot med kraftigere styrke.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at kraftig indtagelse af kaffe på daglig basis kan medføre misdannelser eller forsinket udvikling på dit foster eller i værste fald øges risikoen for spontan abort.

Hvor findes koffein ?
Koffeinen er karakteristisk for kaffen, og er et naturligt forekommende stof. Koffein findes ikke kun i kaffe, men indgår også som element i kakao, i chokolade, i te samt kan findes i sodavand – her primært i cola.

Det er derfor vigtigt også, at tage disse ting med i betragtning når du skal finde ud af hvor meget koffein, du i virkeligheden får indtaget i løbet af en dag.

Hvor meget kaffe ?
Hvor meget koffein kan du så indtage uden at det vil medføre risiko for dit barn ?

Der er selvfølgelig forskel på om der drikkes kaffe af små kopper eller af et stort krus, samt hvilken type af kaffe der drikkes – er det en almindelig kop kaffe eller er det en espresso ?
Indholdet er koffein er nemlig forskelligt i de forskellige typer af kaffe som vi drikker, hvor en lille kop espresso indeholder dobbelt så meget koffein som et almindeligt krus hjemmebrygget kaffe.

Så du bør ikke drikke mere end 3 krus kaffe, af almindelig størrelse, om dagen – det vil ca. svare til 300 mg koffein om dagen.
Hvis du også drikker te eller cola, eller lige skal have lidt chokolade, skal indtaget af kaffe ligeledes reduceres så du ikke overstiger de 300 mg koffein om dagen.
I de 3 sidste måneder af din graviditet, bør du især være tilbageholdende med indtaget af koffein idet din organisme er længere tid om at behandle og nedbryde koffeinet i blodet, og det er i denne periode at dit barn har travlt med at vokse og udvikle sig.