Superfood – Bælgfrugter
Når du er gravid, er det vigtigt at få rigeligt med de sunde næringsstoffer og ikke mindst vitaminer. Du kan selvfølgelig vælge at spise en masse vitaminpiller og tilskud men det er da bedre at få det direkte fra naturens egne fødevarer.
Her kan bønner og andre bælgfrugter være en rigtig god kilde. Nu lyder bønner og bælgfrugter nok ikke lige som det mest spændende at kaste sig ud i, men der findes faktisk en hel del opskrifter som kan forvandle disse noget kedelige fødevarer til smagfulde og spændende retter. Ulempen ved bønner er dog at for mange af bønnetypernes vedkommende så er de tørrede, og skal derfor ligge i blød i vand en del timer inden de efterfølgende skal koges møre. Så derfor kan det godt betale sig at lave en stor portion iblødsætning af gangen, og så fryse de opblødte bønner ned i mindre pakninger. Det kan de sagtens klare og så er de klar til brug efter en hurtig optøning i mikro-ovnen, eller direkte i suppen. Dette er også at foretrække i forhold til at bruge bønner på dåse, for de ligger i en saltlage som får dem til at miste deres smag og så har de en tendens til at blive lidt flade i smag og konsistensen.
Bælgfrugter som ærter og de forskellige typer af bønner er fulde af proteiner, fibre, kalk og jern – næringsstoffer som netop er vigtige for dig som er gravid. Bønner, linser og andre bælgfrugter er især populære i det mellemøstlige og Sydamerikanske køkken. I Danmark er det ikke råvarer som anvendes særlig meget. Her er det nok mere i forbindelse med at madkulturen fra de mellemøstlige og sydamerikanske kulturer som har fundet sin vej til de danske køkkener. Bælgfrugter som bønner, ærter og linser er supersunde, og ikke mindst er de fedtfattige, derudover er de meget mættende og rige på mineraler og vitaminer.
De kogte bønner kan tilsættes direkte i en suppe, eller bruges som fyld i en salat. Eller i den kendte Chili con carne – hvilket mange gravide nok vil holde sig fra grundet de stærke smage i retten. Men de kogte bønner kan du også bruge i en postej eller i en gryderet. Mange vegetariske retter bruger netop også kogte bønner og linser som fyld fordi de mætter rigtig meget.
I sig selv smager de kogte bønner og linser ikke af så meget, så det er vigtigt at at bruge dem sammen med noget som giver smag. Derudover mætter de rigtig meget, så de skal helst bruges sammen med en god portion grøntsager og krydderier som er med til at give smag og sprødhed. Her skal der gerne være flere grøntsager end der er bønner eller linser. Bønner og tomater passer godt sammen, hvilket er ideelt for en klassisk italiensk minestronesuppe med både bønner og linser.
Forslag til retter med bælgfrugter:
Italiensk minestronesuppe med bønner
Karrygryde med kikærter og blomkål
Linsegrød med svampe og græskar
Svampepate med nødder og ristede svampe
Pasta med avocadocreme, ærter og edamamebønner