Sundhed og Sygdom

Tager du nok på i din graviditet ?

Der er ikke tvivl om at det er vigtigt at holde øje med vægten under graviditet, ikke mindst hvis du tager for meget på i vægt men lige så meget for at holde øje med at du tager nok på i vægt , af hensyn til dit kommende barn. Der findes rigtig mange gravide kvinder som er utroligt opmærksomme på, at de under ingen omstændigheder skal tage på i forbindelse med deres graviditet, med det resultat at de næsten ikke spiser noget eller i hvert fald ikke nok. Dette kan på det kraftigste frarådes, da det i sidste ende går udover dit ufødte barn som kommer til at mangle livsvigtige vitaminer og næringsstoffer for at kunne udvikle sig tilstrækkeligt inden fødslen. Børn som fødes under normalvægt er i større risiko for at udvikle helbredsmæssige problemer, i forhold til børn som er født med normalvægt.

Hvis du konstaterer at du i løbet af 1. trimester måske ikke har taget nok på, så er der ikke grund til bekymring. Det er helt normalt at nogle kvinder ganske enkelt ikke tager på i de første 3 måneder af graviditeten, og nogle kvinder kan også risikere ligefrem at tabe i vægt, takket være morgenkvalme. Dit ufødte barns behov er på nuværende tidspunkt ganske minimale. Det er først når du kommer ind i 2. og 3. trimester, at du skal begynde at være mere opmærksom på din vægt.

Hvis du konstaterer, at du ikke tager helt så meget på i vægt som du burde, så kan du forsøge at øge fedtindholdet i din kost. Derudover kan du forsøge at spise mere fed mad i forbindelse med måltiderne, det kan for eksempel være at bruge piskefløde i sovsen, eller lave en lækker dessert med lidt ekstra fedme i. Pas på, at du ikke overdriver, det vil sige pludselig begynder at spise alt for store mængder – det skal jo trods alt også være sundt at tage på i vægt.

Gravid vejer sigHvis du er blandt den gruppe af kvinder som ikke lige umiddelbart har så nemt ved at tage på i vægt, er det måske ikke de fede og kaloriholdige fødevarer som ligger øverst på ønskelisten. Du kan dog stadig spise sundt men er dog nødt til at øge dit indtag af kalorier. Prøv evt. at inddrage avokado i kosten, kan blandt andet gøres i en salat eller spise mere ost, prøv evt. en gorgonzola som kan spises på en kiks eller bruges i en pastasauce. Du kan også begynde at spise flere mindre måltider bestående af lidt snacks, som for eksempel et stykke groft brød med smør, en kiks med ost, en portion yoghurt(ikke den fedtfattige) eller anden form for mellemmåltid hvor du kan indarbejde ”fedt” element. Se om det ikke er muligt at indføre 3 små mellemåltider i din hverdag, det skal ikke være store måltider for de må ikke ødelægge appetitten til de regulære måltider.

– Husk at få slappet af, hvis du ikke tager på tilstrækkeligt kan også være et tegn på at du har for meget at lave. Det kan resultere i at du rent faktisk forbrænder de kalorier som du indtager, i stedetfor at de går til dit barns udvikling. Hvis du dyrker sport, kan du trappe lidt ned på din træning.
– Husk også at sørge for at du spiser lige efter træning, for at erstatte de kalorier som du lige har mistet. Hvis du har et hektisk og travlt job mens du er gravid, så husk at tage dig tid i løbet af dagen til at holde pauser og ikke mindst spisepauser.

Det er stadig vigtigt, at du undervejs i graviditeten snakker med din læge. Din læge har mulighed for, at kontrollere om der skulle være nogen helbredsmæssige problemer som gør at du ikke kan tage på. Det kan også være en god ide, at holde øje med hvad du spiser så du kan snakke med din læge om din kost er tilstrækkelig eller der skal laves tilpasninger.