Mad til baby

Fravænning

Fra 0 til 4 måneder: i den første tid er mors brystmælk det vigtigste for det nyfødte barn, brystmælken indeholder alle de nødvendige nærings-stoffer for barnet.

Fra 4 til 6 måneder: den første babymad bør introduceres når barnet er omkring 4 måneder, samtidig med at barnet stadig ammes eller får sutteflaske. I første omgang, indtil barnet er 5 til 6 måneder, bør den faste kost bestå af grød, æbler, pærer, squash, gulerødder eller kartofler og bør tilberedes som mos, det er oftest nemmest som kogt mos.

Mosen gør det nemmere for barnet at indtage samtidig med at det gør overgangen fra brystmælken til den mere faste mad væsentlig lettere.

Fra 6 til 7 måneder: nu kan der introduceres nye former for fødevarer såsom ris, pasta og kød.
Hvis du vælger at bruge kød, så er det en god ide at vælge hakket kød eller lyst kød som nemt kan pureres. Det hakkede kød kan nemt bruges til frikadeller eller kødsovs, som er nemt at spise for små børn der ikke har fået tænder endnu.

Efter 8 måneder: overgangen fra flydende til en mere solid kost sker normalt når barnet er omkring 8 måneder, og barnet begynder at få et par tænder. Overgangen skal ske gradvist og barnet skal gave tid til at vænne sig til den nye kost.
Det er en god ide at skære maden i små stykker, det kan f.eks. være frikadeller, rugbrød, frugt, agurk eller peberfrugter, det kan barnet tygge uden større problemer. Rosiner har i forvejen en passende størrelse og er et godt mellemmåltid.

Til aftensmaden er pasta praktisk, idet den er blød og er nem at spise.

Der er dog fødevarer som man skal være forsigtig med, når det drejer sig om helt små børn.

Æg: kan være stærkt allergifremkaldende, æg bør derfor først introduceres til børn når de er omkring 1 år, og med stor forsigtighed.
De første par gange at dit barn skal prøve æg, så giv barnet en kogt æggeblomme og vent et par dage for at kontrollere, at der ikke kommer nogen allergiske reaktioner. Hvis der ikke sker noget så kan du gå videre til hele æg. Først når du er helt sikker på, at barnet kan tåle æg, kan du prøve at tilberede en omelet eller æggekage.

Tomater: Tomater kan også udløse allergiske reaktioner som kan være temmelig kraftige. Derfor bør du vente med, at lade barnet smage tomater indtil efter 11 måneders alderen og så tage det i små portioner.

Skaldyr: hvis det drejer sig om små rejer og mindre skaldyr, er det god næringsrig mad for barnet dog bør du vente til efter barnet er 7 måneder, da skaldyr kan give problemer hos små børn. Ofte kan små børn dog ikke lide smagen af skaldyr, så der må i sagens natur ventes til barnet bliver ældre.

Tørret frugt: tørret frugt i form af nødder skal man vente med de første 2 år, nødderne kan hos små børn give voldsomme allergiske reaktioner. Rosiner kan du godt give dit barn i små portioner, men dog ikke hver dag i de første 3 år da de også indeholder en del sukker.