Barnets første år

Baby – 4 måneder

Når barnet nærmer sig 4-måneders alderen kan du stille og roligt begynde, at introducere anden føde udover brystmælken.
Det kan f.eks være grød eller frugt- og grøntsagsmos, barnet får stadig den nødvendige næring fra brystmælken men har samtidig godt af næringen fra øvrige fødevarer.

Når du begynder, at give dit barn mos, så introducer det gradvist og vælg frugt og grøntsager uden alt for markant smag, det kan f.eks være æbler, pærer, bananer, kartofler og gulerødder som er forholdsvise lette i smagen for et lille barn.

Du kan herefter begynde, at servere forskellige andre fødevarer for barnet. Bland eventuelt lidt youghurt op med noget frugtmos, eller kom til grøntsagsmos i grøden, giv barnet tid til at vænne sig til alle de nye indtryk og smage uden at tvinge det til at spise det.

Fremskridt

Den lille har svært ved at bedømme afstande, men skal nok få bevæget sig hen til de ting man gerne vil, tingen udforskes herefter – gerne ved at blive suttet på eller kommet ind i munden,

Begynder at undersøge hvor lydene kommer fra, drejer hovedet og prøver at finde ud af hvor lyden er. Du vil også kunne se hvis der er noget bestemt musik som den lille er glad for, så bliver smilet og kommet med små glade lyde, børnemusik eller børnesange er en god ide og gør den lille glad.

Søger selv kontakt til at andre personer, smiler og tilkendegiver hvis det er en kendt person eller f.eks familiens husdyr, og begynder så småt med de første lyde som senere skal blive til ord.

Udtrykker glæde når der leges, det kan f.eks være ved at blive kildet eller ved sjove lyde og tegn.

Kan ved hjælp af lidt støtte, sidde ved egen hjælp på skødet af en person, hovedet skal stadig støttes men bliver med tiden mere stabilt.

Kan når der ligges på maven løfte hovedet og skuldrene, så man kan følge med i hvad sker ude omkring, kan bevæge og bøje benene når der ligges på ryggen.

Dit barn måler og vejer omkring:

Længde
Vægt
Dreng 57,5 – 70,0 cm
5,0 – 9,5 kg
Pige 55,5 – 68,5 cm
4,5 – 9,0 kg

De angivne vægt- og længdemål er vejledende og skal ikke bruges som præcise mål for dit barns udvikling. De er mere et udtryk for de gennemsnitlige normalmål for et barns udvikling.